Íme a világ legszebb pénzérméi!

Pénzügy2024. jún. 7.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A történelem során számos gyönyörű érmével találkozhatunk, legyen szó akár forgalmi- vagy emlékérméről. Bemutatnunk néhány külföldi fizetőeszközt, amelyek a világ legszebb pénzérmé közé tartoznak.

A világ legszebb pénzérméiről minden évben a nemzetközi

’Coin of the Year’ (Az év érméje) díjkiosztó dönt,

az idei esemény azonban még várat magára. Idén is egy nemzetközi zsűri választja ki a nyerteseket különböző kategóriák figyelembevételével, a versenyen mindig a 2 évvel ezelőtti érmekibocsátások vesznek részt. A döntőbe 30 ország érméje került, ami azt is jelzi, hogy egyre több érmegyártó és kibocsátó ország készít magas színvonalú érméket, és egyre szélesebb körben vesznek részt a nemzetközi megmérettetésen. Cikkünkben a legszebb fizetőeszközök közül válogatunk.

  1. Erzsébet királynő

Az Ausztráliában kiadott 2021-es 100 dolláros aranyérme lenyűgöző numizmatikai darab.

Az érme

az ausztrál címer részleteit örökíti meg, az emu madár, a kenguru, az őshonos növényzet és a hétágú csillag motívumával,

melyek az ország jellegzetességeit és örökségeit jelképezik. Az emu bal oldalán egy pénzérme-szerű ábrázolás található, amelyen a királynő portréja jelenik meg. Az érme minőségi kivitelezése és részleteinek gondos kidolgozása figyelemre méltó. Ez az érme nem csupán pénzügyi értékkel bír, de kifejezi az ausztrál identitást és a királyi család iránti tiszteletet is.


   

Anyai szeretet

Az Auspicious Culture (Szerencsés Kultúra, mely kulturális elemekre utal, vagyis szerencsét, boldogságot vagy jólétet hozó jelentéssel bírnak egy adott kultúrában) nevű 20 yuanos érme

Kínában készült, és az ország gazdag kulturális örökségét örökíti meg.

Az érme díszítése részletgazdag, felvonultatja Kína számos szerencsét hozó szimbólumát és motívumát, amelyek fontosak a kínai kultúrában. A hattyú a békét, szépséget, nőiességet, harmóniát, valamint a családi boldogságot szimbolizálja. 

   

 

Fenntartható közlekedés 

A 25 eurós Smart Mobility érmét a Münze Österreich, vagyis

az Osztrák Pénzverde bocsátotta ki 2021-ben.

A tétel, mely ezüst-nióbium ötvözetből készült az innováció és a fenntartható közlekedés témájára fókuszál.

Az érme előlapján egy

légitaxi tervrajza

látható, míg a hátlapon a középső térben azokat az eszközöket látjuk, amelyekkel segíthetnénk a környezetszennyezés lassítását, valamint amiket használnunk kellene a külső sugaron megjelent járművek helyett.

Az érme jelképesen

ünnepli a modern technológia és a közlekedési infrastruktúra fejlődését,

amelyek elősegítik az okos és környezetbarát mobilitást. Az érme dizájnja az újító technológiák és az elektromos járművek ábrázolását alkalmazza, jelképezve azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a fenntartható közlekedésért és az életminőség javításáért tesznek. 

   


Szeretet

A "Robots Love V1 The Next Evolution" ezüstérme

igazi különlegességnek

ígérkezik a numizmatikai világban.

Az érmét Toakleu-ban bocsátották ki 2021-ben, mely területileg Új-Zélandhoz tartozik. Ez a limitált kiadású érme csak

399 példányban jelent meg,

így minden egyes darab különleges és egyedi. A tétel különlegességét tovább fokozza az, hogy ha

letöltjük az Artisan nevű alkalmazást és beolvassuk vele az érmét, életre kelhet a telefonunkon,

ami egyedülálló élményt nyújthat, nem mellesleg további információkat is megjelenít magáról az érméről. Ez az érme nemcsak egy numizmatikai alkotás, hanem egy interaktív és innovatív élmény is, amelynek birtoklása valódi kincs lehet a gyűjtők és a technológia rajongói számára.