Jól teljesít három magyar blue chip iparágon belül

Pénzügy2020. aug. 31.Fellegi Tamás

Az utóbbi időben viszonylag gyengén teljeítő Mol, OTP és Telekom részvények szektoron belül jól teljesítenek: magukat a szektorokat kerülik a befektetők, mondta el a Trend FM Prémium kategória műsorának vendége, Le Phuong Hai Thanh, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési üzletágának vezetője.

OTP

Ami a bankpapírokat illeti: a kamatmarzsok csökkennek, ugyanakkor az alacsony kamatok kedveznek a bedőlési számoknak, azaz kevesebb a nemfizető adós még válság esetén is. A bankoknak az előző válság óta szigorú hitelezési politikát kellett folytatni a fejlett világban, ezért most jól bírják a válságot, nem várhatók bankcsődök.

Az OTP továbbra is jelentős likviditásokkal rendelkezik: a műsprvezető kérdésére, hogy érdemes-e a banknak folytatnia az akvizícikat, Le Phuong Hai Thanh azt válaszolta, hogy ezt valószínűleg nem kapkodják el a mostani időszakban, ugyanakkor elképzelhető, hogy olyan vonzó áron lehet bankot vásárolni, ahol belép az OTP. A szektortársakhoz képest nem olcsó az OTP, a szektor maga viszont olcsó, így összességében a válság múlásával van tere az árfolyamemelkedésnek.

Richter

A Richter árfolyama egyedüli blue chipként csúcsra ért, az intézmények fellelkesültek iránta, az elemző szerint ez túlnyomórészt a cariprazine hatóanyag sikerének köszönhető: már most több receptet írtak fel az Egyesült Államokban, mint amire egész évben számítottak. A gyógyszer sikere az elemző szerint a következő években is kitarthat még.

Mol

A Mol esetében semmi pozitívum nem látszik az árfolyamalakulásban, annak ellenére, hogy az autóforgalom már gyakorlatilag visszaállt a szokásos szintre, az üzemanyagfogyasztás tehát már rendben van. A szakértő szerint a befektetőkre pszichológiailag az elektromos autók várható elterjedése hat, ezért kerülik az olajipart. Kérdés, hogy fog-e akvirálni a Mol? A lengyel Lotos finomítót eladják, ez egy lehetőség a Mol számára. Bármilyen fura is, de a szektortársakhoz képest jól teljesít a Mol: a szektor az, ami túl olcsó.

Telekom

A Telekom volt a legstabilabb papír, amely most szinte unalmassá vált. A Telekomnak kellett volna profitálni a lezárásokból, de ez nem igazán valósult meg. Az egyetlen remény, hogy lesz újra osztalékpolitika, ahol valamilyen objektív mérőszámhoz kötik az osztalék alakulását. A szektortársaknak megfelelően teljesít a papír, a telekom szektor ugyanakkor gyenge, csak a nagy technológiai papírokat szeretik a befektetők.

A teljes adást itt lehet meghallgatni.