Már kétmilliárd dózis Covid-19 vakcinát jegyeztek elő

Hírek2020. aug. 31.Haiman Éva

Meg kell akadályozni a vakcina-nacionalizmust, különben a világjárvány tovább tart, többen halnak meg és a gazdasági károk is nagyobbak lesznek – fogalmazott Jakab Zsuzsanna, a WHO főigazgató-helyettese egy budapesti szimpóziumon, ahol arról is beszámolt, hogy eddig már 2 milliárd adag vakcinát jegyeztek elő a világ fejlett országai, de első körben ennyi dózisra lenne szükség ahhoz is, hogy a világon mindenhol megkezdjék a legveszélyeztetettebbek beoltását.

Egyedül egyik ország sem képes legyőzni az új típusú koronavírus-járványt, ahogyan egyetlen ország lakosai sincsenek biztonságban mindaddig, amíg mindenütt a világban hozzáférhetővé nem teszik a pandémia megfékezéséhez szükséges védőoltást. Erről az Egészségügyi Világszervezet főigazgató-helyettese, Jakab Zsuzsanna beszélt a Semmelweis Egyetemen megrendezett, COVID 19 járvány szimpóziumon, hangsúlyozva: kritikus kérdés, hogy ne csak a fizetőképes országok jussanak majd hozzá a Covid-19 elleni védőoltásokhoz, a WHO is komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a kis- és közepes jövedelmű országoknak is jusson belőle, és megakadályozható legyen a vakcina-nacionalizmus.

Mint mondta, mindeddig már mintegy 2 milliárd dózis Covid-19 védőoltásra érkezett előjegyzés az USA-ból, Nagy-Britanniából, az Európai Unió országaiból, valamint nagyobb dél-amerikai, ázsiai és gazdag afrikai államokból. A világszervezet számításai szerint ugyanakkor globálisan éppen ennyi adag oltóanyagra lenne szükség ahhoz is, hogy az elsők között mindenütt beoltsák a legnagyobb veszélynek kitett korosztályokat és foglalkozási csoportokat.

Jakab Zsuzsa jelezte: csak ez járulhat hozzá ahhoz, hogy a pandémia ne tartson a szükségesnél tovább, minimalizálják a halálesetek számát és a gazdasági károkat.

Hozzátette, hogy az országok lezárása hosszabb távon éppen a gazdasági okok miatt nem opció.

A WHO egyébként kiépített egy parallel rendszert, hogy a legszükségesebb gyógyszerek, eszközök, védőfelszerelések eljussanak szerte a világba a szolidaritási repülőjáratokkal.

A legfrissebb adatok szerint a WHO eddig már több mint 1 milliárd dollár rendkívüli támogatást mobilizált a koronavírus elleni küzdelemhez.

Meg kell erősíteni a világszervezet költségvetését is, ami jelen pillanatban nagyjából egy közepes méretű amerikai kórház büdzséjének megfelelő összeggel gazdálkodik.

Azok az országok, amelyek eddig is követték a WHO ajánlásait, jól teljesítettek a járvány elleni védekezésben, és Magyarország közéjük tartozik

– vélekedett Jakab Zsuzsanna.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ugyanakkor úgy vélekedett: a vírus megtévesztett minket, mert nyár elején még teljes joggal gondolhattuk, hogy kordában tartjuk a fertőzést, de nem tudtunk ezzel élni,

és most tornádóként csapott le ránk a második hullám.

Ennek ellenére, sokan még mindig vitatják a maszkhasználat, a távolságtartás, a higiénés szabályok betartásának fontosságát, miközben akárhol vizsgáljuk a vírus jelenlétét, szinte mindenhol találunk pozitívokat. Amikor pedig elkezdődik a tanítás, még nagyobb szükség lenne arra, hogy körültekintően viselkedjünk és cselekedjünk.