KKV bizalmi index: Egy szektorban kiemelkedően optimista

Pénzügy2023. dec. 20.MTI
A rovat támogatója:

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évi várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index a negyedik negyedévben mínusz 6 ponton áll, ami 5 pontos javulás az előző negyedévi mutatóval szemben, az emelkedése mögött a gazdaságpolitika és a munkaerőhelyzet kedvezőbb megítélése, illetve a vállalati hitelkamatok várt mérséklődése áll - közölte a K&H.

A K&H 2004 óta folyamatosan készíti negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítását, a jelenlegit 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével állították össze.

A tájékoztatás szerint a kkv-k bizakodása mindhárom árbevétel kategóriában látható, továbbra is a legnagyobb, a 300 millió forint éves árbevételt meghaladó cégek a legoptimistábbak

8 ponttal, szemben az előző negyedévi 1 ponttal.

Az ennél kisebb cégek bizalma még a negatív tartományban van. A 100-300 millió forint közötti árbevételű cégek várakozásai megegyeznek az index mínusz 6 pontos átlaggal, míg a 100 milliós árbevételt el nem érő mikrocégek várakozásai mínusz 10 ponton állnak. Ez azonban mindkét esetben pozitív elmozdulás az előző negyedév mínuszos 13 pontos eredménye után.

Az ágazatok közül egyedül

a mezőgazdasági cégeknél figyelhető meg jelentősebb, 22 pontos növekedés,

amelynek köszönhetőn a várakozásuk 12 pontig emelkedett. A többi szektor esetében még negatív értékeket lehet látni, a kereskedelmi cégek várakozása mínusz 5 ponton, az ipari vállalkozásoké mínusz 7 ponton, a szolgáltatóké pedig mínusz 9 ponton áll.

A régiókban a közép-magyarországi cégek esetében látható a legjelentősebb, 11 pontos javulás, ezzel várakozásuk mínusz 1 pontra emelkedett. Őket szorosan követik a nyugat-magyarországi vállalkozások mínusz 2 ponttal, míg a keleti régióban működő kkv-k várakozásai az átlag alatt, mínusz 8 ponton állnak.