Lehet még tere a BUX emelkedésének

Pénzügy2019. okt. 19.F. T.

A Trend FM Prémium kategória műsorának vendége ezúttal Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzési üzletágának vezetője volt, aki optimista a hazai tőzsdei árakat illetően.

OTP

Az OTP emelkedett a héten, majdnem elérte örökös csúcsát, miközben új hír nem érkezett. Ennek okairól az elemző azt mondta, hogy ugyan a kamatkörnyezet nem támogató, de mintha az EKB is rájött arra, hogy a negatív kamat nem lesz jó hosszabb távon, így odafigyelnek majd arra, hogy a bankokat ne érjék további terhek.

Az európai bankokat egyelőre alacsonyan árazza a piac, miközben Amerikában jól teljesítenek a bankok, kétségtelen, hogy ott a kamatszint jóval magasabb még a közelmúlt csökkentései után is.

Az, hogy az OTP csúcsközelben van, arra utal, hogy inkább az amerikai bankokat jellemző optimizmus hat jobban, mint az európai bankokat jellemző pesszimizmus. Tény, hogy az OTP erdménynövekedése kétszámjegyű, miközben például a lengyel bankokat nyomasztja a még meglévő frankhitelek ügye, így a nagy alapok részéről az OTP-be való átsúlyozás is reális lehet. Az elemző célára 14 300 forint a papírra, ajánlása felhalmozás nála, optimista a bankkal kapcsolatban.

Monetáris politika

A műsorvezető, Túrós-Bense Levente ezek után a nagy jegybankok várható monetáris politájáról kérdezte az elemzőt, aki szerint az amerikai gazdaságnak nincs szüksége kamatcsökkentésre, csak van egy elnökük, aki ezt szorgalmazza. A világgazdaság szempontjából esetleg indokolt lehet egy ilyen lépés, ugyanakkor az EKB esetében már értelmetlen ilyesmi, hisz már most is egyre többen lázonganak is a negatív kamat ellen, hangsúlyozva, hogy az eredményt nem hoz, a bankokat ellenben megterheli, inkább a fiskális élénkítésnek lehet még tere az eurózónában.

BUX

Hai Thanh végül elmondta, hogy optimista a magyar tőzsdét illetően: szerinte 10-20 százalékot is emelkedhet a BUX a közeljövőben.