Szuperszombat a brit parlamentben: teljes a káosz, mégis halasztják a Brexitet!

Hírek2019. okt. 19.MTI, Növekedés.hu

Nem szavazott a brit alsóház a mai, Szuperszombatnak elnevezett rendkívüli ülésén a csütörtökön kialkudott Brexit megállapodásról. Ehelyett úgy döntöttek, hogy Johnsonnak halasztást kell kérnie az Európai Uniótól ma éjfélig. Erre a brit kormányfő nem hajlandó.

Elfogadta szombat délután a londoni alsóház azt a módosító indítványt, amelynek célja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás formális jóváhagyásának halasztása mindaddig, amíg a megállapodás jogi szövegét a parlament teljes egészében törvénybe nem iktatja.

A 322-306 arányban elfogadott módosítás gyakorlatilag a Brexit halasztását is jelenti, mivel következményeként nagy valószínűséggel szombaton a tervekkel ellentétben nem lesz szavazás a Brexit-egyezmény jóváhagyását célzó kormányzati indítványról.

Ennek egyenes következményeként érvénybe lépett az a törvény, amelynek alapján Boris Johnson miniszterelnöknek még szombaton, brit idő szerint 23 óráig kezdeményeznie kell az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a Brexit halasztását a jelenleg érvényes október 31-i Brexit-határnapon túl.
Johnson a módosítóról szóló szombat délutáni szavazás után bejelentette: nem tárgyal az EU-val a Brexit halasztásáról, de a jövő héten az alsóház elé terjeszti a Brexit-megállapodás jogi szövegét vitára és szavazásra.

Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette szombaton, hogy nem tárgyal az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztásáról.

Johnson alsóházi bejelentésének előzményeként a képviselők megszavazták azt a módosító indítványt, amelynek célja a Brexit feltételrendszerét rögzítő, e héten elért megállapodás formális jóváhagyásának halasztása mindaddig, amíg a megállapodás törvénybe iktatásához szükséges összes jogi instrumentumot, köztük az egyezmény jogi szövegét a parlament törvénybe nem iktatja.

Ez nagy valószínűséggel a Brexit halasztását is jelenti, mivel szombaton a tervekkel ellentétben nem lesz szavazás a Brexit-egyezmény jóváhagyását indítványozó kormányzati beterjesztésről.

Így viszont érvénybe lépett az a törvény, amelynek alapján Johnsonnak még szombaton, közép-európai idő szerint éjfélig kezdeményeznie kell az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a Brexit halasztását a jelenleg érvényes október 31-i Brexit-határnapon túl.

Reagálásában Johnson kijelentette, hogy erről nem hajlandó tárgyalni az EU-val, és a törvény őt erre nem is kötelezi. Azt ugyanakkor nem mondta, hogy nem írja meg a halasztást kezdeményező levelet.

Külföldi lapértesülések szerint a mai események hátterében az áll, hogy az alsóház szeretné elkerülni a megegyezés nélküli Brexitet, és több időt szeretne arra, hogy a Johnson által javasolt kompromisszumokat átgondolja.