Megduplázta eredményét az MBH Bank

Pénzügy2024. márc. 28.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A bank kiemelkedő évet zárt tavaly a korrigált, adózás előtti teljes átfogó eredménye 345,3 milliárd forint lett, amely 118,8 százalékos emlekdést jelent az előző évhez képest.

A bank gyorsjelentése alapján a korrigált teljes átfogó jövedelemmel számított tőkearányos megtérülése 33,1 százalékkal nőtt, míg a tőkemegfelelési mutatója 22,1 százalékra emelkedett az időszak során.A társaság mérlegfőösszege a 2022.év végi értéket közel 500 milliárd fornttal haladta meg, így mintegy 11 107 milliárd forintra nőtt.

A bankcsoport már meglévő, több szegmensben piacvezető pozícióját az év során erősítette sikeres akvizíciók révén, amelyek mind ügyfél-, betét- és hitelállomány tekintetében növekedést hoztak.

Krizsanovich Péter, az MBH stratégiáért és pénzügyekért felelős vezérigazgó-helyettes kiemelte, hogy csökkenő inflációval és kamatkörnyezettel, és ezzel párhuzamosan élénkülő hitelezéssel, stabilizálódó környezettel számolnak. Mint mondta, az év végére 6-6,5 százalék lehet a jegybanki alapkamat.

- Úgy erősödött a piaci pozíciónk több szegmensben, hogy nehéz időszak volt több szempontból a tavalyi év - tette hozzá. Kiemelte, hogy tavaly sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtottak végre, emellett a Fundamentával is bővült a csoport.

Aláhúzta: céljuk, hogy nem csak a vállalati, hanem a lakossági szektorban is piacvezetők legyenek.

A költségvetéshez tavaly 209 milliárd forinttal járultunk hozzá a bankadóval és a többi adóval együtt

- fogalmazott Krizsanovich Péter.

Szilárd pénzügyi eredményt mutatott fel az MBH Bank Nyrt. 2023-ban, melynek során a hármas bankfúzió sikeres zárása mellett a társaság megerősítette piaci pozícióit, és az organikus növekedéssel párhuzamosan, sikeres akvizíciók révén tovább növelte ügyfél-, betét- és hitelállományát. 

A vállalati szegmensben 19 százalékkal az MBH az első helyen áll, a lakossági hitel részesedésük 20 százalékos a Fundamenta akvizíciójával együtt.

Az MBH Bank jövedelmezősége kimagasló: korrigált teljes átfogó jövedelemmel számított tőkearányos megtérülése 33,1 százalék volt, a tőkemegfelelési mutató pedig 22,1 százalékra emelkedett, ami jelentősen meghaladja a szabályozói minimumelvárást, így stabil tőkepuffert biztosít a további növekedéshez.

Az MBH Bank kiemelkedő jövedelmezőséget ért el 2023-ban és a fúzió alatt is növelte állományait, illetve stabilan tartotta piacrészeit. Az erős bevételtermelő képesség szigorú költséggazdálkodással párosult, így költséghatékonyságunk javult az időszakban. A csoport tőke- és likviditáshelyzete szilárd és tovább erősödött a 2022-es szintekhez képest, amely lehetővé tette a további növekedést akvizíciók mentén

emelte ki Krizsanovich Péter, az MBH Bank Stratégiáért és pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az MBH Csoport működési költsége 280,6 milliárd forintot tett ki 2023-ban, ezzel éves összehasonlításban a működési költségek infláció alatt növekedtek. Továbbá a fenti eredmények alapján az MBH Bank az év során összesen 72,4 milliárd forint értékben fizetett bankadót és extraprofit adót.

Növekvő ügyfél betét- és hitelállományok

Az MBH Bank hitelezési tevékenysége a 2023-as egészét tekintve stabil maradt, mérsékelt emelkedés mellett.

A bruttó hitelállomány 5 171 milliárd forintra nőtt, ezen belül a lakossági hitelállomány 1 741 milliárd forintot tett ki az év végén, ami 1,3%-os bővülés a harmadik negyedévhez képest.

A vállalati hitelállomány éves szinten 5,6%-os növekedéssel 2 841 milliárd forintot tett ki, míg a lízing állomány 7,1%-os éves növekedéssel 560 milliárd forintra nőtt.

Az ügyfélbetét-állomány összességében csaknem 6%-kal nőtt az év során, így év végén 6 957 milliárd forintot ért el.

A növekedés elsősorban a vállalati ügyfelek betéteinek köszönhető, melyek állománya a bázisidőszakhoz képest 14,2%-kal, összesen 3 990 milliárd forintra bővült.

A lakossági betétállomány a harmadik negyedévet 7,5%-kal haladta meg, így 2 648 milliárd forintra emelkedett az év végén.

A tavalyi évben emellett a portfólió minősége is tovább javult, a nemteljesítő hitelek aránya 3,4%-ra csökkent az időszak végére a 2022. év végi 4,5%-os szintről.

Aktív akvizíciós tevékenység

2023-ban az organikus növekedésen túlmutatóan az MBH Bank nagy hangsúlyt fektetett az akvizíciós növekedésre is, melynek eredményeként a társasághoz került a Duna Takarék Bank, valamint megkezdődött a Fundamenta Lakáskassza többségi tulajdonrészének megvásárlása is.

Az akvizíció révén közel 500 ezer új ügyféllel, 573 milliárd forint hitel- és 664 milliárd forint betétállománnyal gyarapodik a pénzintézet.

Kiemelendő továbbá, hogy a társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.Az MBH Bank megkülönböztetett figyelmet fordít arra, hogy a korábbi tagbankok által összegyűlt tudást minél hatékonyabban hasznosítsa, ennek szellemében indította el a tavalyi évben az MBH Befektetési Bankot, mely a csoport tagjaként, mégis külön entitásba szervezve szolgálja ki az ügyfelek befektetési igényeit.

Már az utolsó hónapban és idén év elején is látszott a felfutás a lakossági hitelezésben - mondta el Ginzer Ildikó vezérigazgató-helyettes.

- Az üzleti növekedés mellett a fúzió éve is volt a tavalyi, közel két millió ügyfél kiszolgálását valósították meg tavaly - tette hozzá. A legnagyobb fiókhálózattal rendelkezik az MBH Bank több mint 400 fiókkal, amelyek közül több felújítása folyamatban van, és új fiókok nyitása is várható idén.

A vállalati üzletág bruttó hitelállománya emelkedett, jelentős részt tett ki a hitelezésben a támogatott hitel.A lízingpiacon tovább erősödött a csoport, amely az első helyen áll a piacon.