Már a kkv hitelek harmada mögött a Garantiqa áll

Pénzügy2021. szept. 29.Sz.A.
A rovat támogatója:

Augusztus végére az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által a Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében támogatott vállalkozói hitelek összege elérte az 1270 milliárd forintot. Mára minden harmadik kkv hitel mögött ott áll a Garantiqa kezességvállalása.

A pandémiás helyzet okozta gazdasági problémák enyhítését célzó, 2020-ban indított Garantiqa Krízis Garanciaprogram népszerűsége továbbra is magas, az adatok azt mutatják, hogy hazai kkv-k külső forrásbevonásához a Garantiqa kezességére 2021-ben mindvégig szükség volt és a továbbiakban is szükség lesz.

A Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében garantált idei hitelek állománya a nyár végére elérte az 1270 milliárd forintot, a társaság teljes kezességvállalási portfoliójához kapcsolódó hitelek állománya pedig megközelítette a 2200 milliárdot.

Búza Éva vezérigazgató hangsúlyozta: a Garantiqa kezességvállalása fontos eleme a hazai kkv szektor finanszírozásának. A pandémiás helyzetben, illetve a gazdasági újraindításában ez a szerep csak fokozódott: mára minden harmadik hazai kkv hitel mögött ott van a Garantiqa kedvezményes, állami hátterű kezességvállalása, ami rendkívül komoly eredmény.

Az elmúlt időszak azt bizonyítja, hogy az intézményi kezességvállalás szerepe elengedhetetlen a koronavírus okozta világjárvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében.

A Garantiqa Krízis Garanciaprogram eddig 29 ezer hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozás jutott forráshoz, célzott módon segítve a likviditáshoz való hozzáférést, valamint a beruházásaik megvalósítását. A Garantiqa 2021 augusztus végi kezességvállalási portfoliója közel 62 ezer szerződést tartalmazott, ami 45 ezernél is több hazai vállalkozás finanszírozását segítette elő.

A vezérigazgató kiemelte:

a kezességvállalás iránti fokozott igényt mutatja, hogy nyár végére a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási portfoliójának volumene elérte az 1718 milliárd forintos szintet.

Szintén a kezességvállalás fontosságát jelzi, hogy KAVOSZ Zrt. közvetítésével nyár közepe óta igényelhető új, speciálisan a vállalkozások újraindítását segítő Széchenyi Kártya Go! Program termékeihez is kapcsolódik a Garantiqa készfizető kezességvállalása.

Búza Éva a növekedés.hu kérdésére elmondta: az NHP Hajrá kifutása után visszaesés következett be a hitelezésnél, amit a Széchenyi Kártya GO program dinamikájában csak részben tudott visszahozni. Ennek hátterében leginkább a piacon lévő hitelbőség áll - tette hozzá.

Fontos újdonság, hogy a tavaly ősszel elindított, Garantiqa Direkt névre keresztelt ügyfélportál szolgáltatásai immár mobiltelefonos applikáción keresztül is elérhetőek: így a vállalkozások már okostelefonjuk segítségével igényelhetnek és tölthetnek le kezességvállalási-szándéknyilatkozatot.

Búza Éva kiemelte: az új Széchenyi Kártya Program GO hitelei nagyon rugalmasak, kifejezetten a kisebb vállalkozásoknak is alkalmasak.

A Széchenyi Kártya Program GO! új hitelei

  • 1 milliótól akár 1 milliárd forint hitelösszegig,
  • a teljes futamidő alatt fix kamattal,
  • gyorsan, a lehető legrövidebb hozzáféréssel,
  • a vállalkozók igényeit és helyzetét alapul véve kialakított igénylési feltételek szerint,
  • a forgóeszközhitel tőketörlesztésére akár 9 havi, míg a beruházási hitelekre akár 24 havi türelmi idő biztosítása mellett
  • a legtöbb konstrukcióban akár ingatlan fedezet nélkül igényelhetők.