Gulyás Gergely: 5,5 százalék fölötti GDP növekedés várható, az SZJA visszatérítésre a KATA-s vállalkozók is jogosultak

Hírek2021. szept. 29.D.F.D.

Biztosan meghaladja idén az 5,5 százalékot a GDP növekedés - fogalmazott Gulyás Gergely a kormányinfón. Az szja visszatérítésére azok a gyermeket nevelő szülők jogosultak, akik 2021 bármely napján valamilyen családi kedvezményre voltak jogosultak, akár csak egy nap erejéig is. A kedvezményt a KATA-s vállalkozók is igénybe vehetik. Az új gázmegállapodásnak köszönhetően tarthatóak az alacsony háztartási energiaárak.

A kormánynak az a célkitűzése, hogy amennyiben a gazdaságnak sikerül az 5,5 százalékos növekedést elérni, abban az esetben az idén befizetett személyi jövedelemadót mindkét szülő visszakapja - fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

A GDP növekedés átlépheti az 5,5 százalékot

A harmadik negyedév most zárul. Az eddigi részadatok alapján a magyar kormány úgy látja, hogy a GDP növekedés az 5,5 százalékot biztosan meg fogja haladni, de még akár a 7,5 százalékot is elérheti,így csak az a kérdés, mennyivel lesz több az éves GDP növekedés, mint 5,5 százalék - hangsúlyozta.

Amióta Magyarországon piacgazdaság van, ekkora növekedést még nem regisztráltak - tette hozzá.

A KATA-s vállalkozók is jogosultak

Az egész évben befizetett szja-visszatérítésére azok a gyermeket nevelő szülők jogosultak, akik 2021 bármely napján valamilyen családi kedvezményét jogszerűen igénybe vehettek, akár csak egy nap erejéig is. A visszatérítés értékhatára a bruttó átlagkereset 12-szerese - mondta.A visszatérítésre a KATA-s vállalkozók is jogosultak - húzta alá.

Tarthatóak az alacsony rezsi árak

Magyarország 10+5 éves megállapodást kötött az orosz Gazprom-al, ez a most lejáró gázzerződésnél lényegesen kedvezőbb konstrukciókat tartalmaz.

Az összesen 4,5 milliárd köbméter gázt két irányból Szerbián (3,5 milliárd köbméter) és Ausztrián (1 milliárd köbméter) át szállítják hazánkba. Az előnyös szerződésnek köszönhetően a hazai alacsony háztartási energiaárak továbbra is tarthatóak lesznek a világszinten tapasztalható energiaár emelkedés ellenére is - emelte ki.

Az orosz gáz a magyar igényeknek nagyságrendileg a felét fedezik, ami eddig is így volt. A hazánkba érkező energiamix összetétele arányaiban nem változik - tette hozzá.

A szerződés alapján hazánk továbbra is képes lesz gázt raktározni a tározókban, amelyek jelenleg is 80 százalékos töltöttség felett vannak -fogalmazott.

Bárki beoltathatja magát

Hazánkban az oltóanyag gyakorlatilag korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll, minden oltás hatékony.- Egyenlőre a kormány nem kíván szigorítást bevezetni, a maszkhasználat terén sem - fogalmazott Gulyás Gergely. A maszk viselése mindenkinek az egyéni döntése - tette hozzá. Úgy véli, az oltatlanokat a maszk sem védi meg - húzta alá.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felvetésével kapcsolatban, miszerint a munkavállalók számára a munkaadók kötelezővé tehessék az oltást, a kormány egyenlőre még nem hozott döntést - ismertette Gulyás Gergely.

A kormány jelenleg azzal kalkulál, hogy a járvány negyedik hulláma most felívelő szakaszban van, viszont összességében a magas átoltottságnak köszönhetően a járvány csúcspontja enyhébb lesz, mint a korábbi hullám esetén volt.

A 12-19 év közötti diákok több mint fele megkapta az első oltást, és már lezajlott az először beoltottak második körös oltása is. A pedagógusok 85 százaléka be van oltva, így az oktatás normális keretek között való folytatása egyenlőre biztosított - foglmazott Szentkirályi Alexandra - kommunikációért felelős kormánybiztos.

A pedagógusok bérét rendezni kell

2022 januárjában általánosan véve leszenk béremelések, ennek keretén belül növekednie kell a pedagógus béreknek, de ettől függetlenül is rendezni kell a pedagógusok bérezését - emelte ki Gulyás Gergely. 

Korábban a kormány emelte már a pedagógus béreket, de a piaci fizetések olyan mértékben emelkedtek, hogy túlzottan nagyra nőtt a pedagógusok fizetése és a versenyszférában fizetett bérek közötti különbség, ezt csökkenteni kell - húzta alá. 

Ahhoz, hogy hosszútávon versenyképes legyen az oktatás, növelni kell a pedagógus béreket, így biztos benne, hogy a közeljövőben ez meg fog történni, azonban konkrét döntés erről még nem született - fogalmazott.

A közmunkások bérét is emelni fogják, de erről még nincs kormánydöntés - ismertette

Nincs pénzügyi korlátja a várólisták csökkentésének

Az egészségügyben azokon a területeken, ahol a koronavírus járvány miatt nagyon hosszú várólisták alakultak ki, azok csökkentésének semmilyen pénzügyi korlátja nincs - hangzott el.

Hitelt törlesztünk majd a helyreállítási alapból

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy ha az EU-tól megérkezik a helyreállítási alap első részlete, az biztosan a magyar államadósság devizahiteleinek csökkentésére lesz elköltve, de semmiképpen sem a legutóbb kibocsátott kedvező kamatozású kötvényeket vásárolják vissza, hanem az annál jelentősen rosszabb konstrukciójú hiteleket fogják visszafizetni. 

A helyreállítási alapból a Magyarországnak járó összegek biztosan meg fognak érkezni, a kérdés csak az, hogy mikor. Hazánk számára a csúszás anyagi problémát nem okozhat - húzta alá.