Mivel kereshetjük most a legtöbb pénzt? - Itt a TOP ötös lista

Pénzügy2021. aug. 2.Harsányi Péter

Remek teljesítményt nyújtottak a tőzsdék az idei évben is. Sok részvény és szektor jócskán a járvány megjelenése előtti értéke felé drágult.

Az S&P 500 vezető amerikai részvényindex újabb és újabb történelmi csúcsra tör, napjainkban már a 4500 pontos szintet ostromolja. Ekkora emelkedés után sokan már óvatosak a részvényekkel kapcsolatban. Ez viszont nem biztos, hogy bölcs stratégia, mivel a részvények magasabb inflációs környezetben jó eszközosztálynak számítanak – véli Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője. A kötvénypiaci kilátások ellenben igen gyengék ezeken a hozamszinteken.

OTP Bank

Sokan túlértékeltnek gondolták az OTP papírokat az elmúlt hónapokban kibontakozott meredek emelkedést és a szlovéniai bankvásárlást követően. Cinkotai Norbert szerint kétségtelenül tény, hogy 17000 forintig látványosan szárnyalt a papír, azonban az utóbbi hetek negatív korrekciója közepette már vonzó szintekre süllyedt vissza.

A terjeszkedés alapvetően pozitív és részvényesi értékteremtéssel járhat, közben az európai bankszektor kilátásai egyre erősebbek. Az emelkedő kamatkörnyezet javítja a bankok, illetve az OTP kamatmarzsát és ezáltal eredménytermelő képességét.

Remélhetőleg ezeket a számításokat nem húzza keresztül egy esetleges őszi járványhullám sem.

A 17000 forintos szint elérése reálisnak tűnik, de 20000 forintos célár is van már a részvényre – mutatott rá a KBC Equitas vezető elemezője.

Richter

A Richter sem tűnik rossz részvénynek Cinkotai Péter elmondása alapján. Az OTP-hez hasonlóan itt is volt egy markáns korrekció az elmúlt hetekben és azóta a 8000 forintos szint mintha mágnesként vonzaná magához a gyógyszergyártó papírjait. Ez talán nem is akkora meglepetés, miután a célárak többsége 8-9000 forint körül mozog a KBC Equitas saját álláspontjával összhangban.

Az idő viszont a Richternek kedvez: a második félévben már javulhatnak a bevételi dinamikák, ami növelheti a társaság vonzerejét. Ráadásul a nem túl erős forint is hátszelet nyújt az exportőr Richternek. Mindez hozzájárulhat az eredmények javulásához és a későbbi részvénypiaci emelkedéshez.

Apple

A tengerentúlon is van élet. Az Apple pedig a legutóbbi termékkínálatával ezt be is bizonyította. Az iPhone 12 széria nagy siker lett, sokan cserélik le korábbi telefonjaikat. A bevételek is rég nem látott módon erősödnek.

Az online kommunikációhoz kellenek a jó telefonok. Remélhetőleg a 13-as széria is hoz majd vonzó újításokat, magasabb akkumulátor időket. A cég addig is termeli pénzt (cash-flow-t), és bár a piaci szorzószámok alapján nem olcsó részvény az Apple, ilyen növekedés mellett drágának sem nevezhető. Főleg az első félévben duplázódó profit alapján.

Cinkotai szerint a részvények középtávon megcélozhatják a 160-170 dolláros tartományt. Az árfolyam pénteken 145 dolláron állt.

Volkswagen

Magasabb sebességbe kapcsolt a Volkswagen is az idei első negyedévben, majd oldalazni kezdett az árfolyam. A közelben lévő 200 eurós szint erős támaszt jelenthet.

A vállalat növelni kívánja a piaci részesedését az elektromos autózás terén.

A Volkswagen új kihívója lehet a Teslának és a világ többi elektromos autó gyártójának. Az „európai Tesla”-ként is becézett német óriáscég egyre jobb eredményeket ér el, bár a chiphiány rövidtávon még okozhat problémákat. Ha sikerül elhárítani ezeket a gondokat, akkor a korábbi 250 eurónál található csúcs felé is megindulhat a papír.

Ez több mint 20 százalékos áremelkedési potenciált jelent.

Arany

Az aranyat sokan temették már a történelem során, de sok sikerrel legfeljebb csak ideig-óráig jártak a nemesfém ellen fogadók. A hozam-kockázat arány és a korrelációk miatt gyakran hasznos portfólióelem az arany. Az elmúlt hónapokban ráadásul az árfolyam is szép pozitív fordulatot mutat.

Az inflációs számok világszerte emelkedettek. Ez Cinkotai szerint kedvezhet a nemesfémnek, miközben a kötvénypiaci alternatívák az alacsony, esetenként negatív reálhozamok miatt kevésbé vonzók.

Az arany menekülő szerepe miatt egy kedvezőtlenebb piaci környezetben gyorsan lendületbe kerülhet és megcélozhatja a 2000 dolláros szintet. Ez mintegy 10 százalékos emelkedési potenciált takar.