Két településen nőtt a szennyvízben a koronavírus-koncentráció

Hírek2021. aug. 2.MTI, Növekedés.hu

Kaposváron és Tatabányán emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn a honlapján.

A legtöbb településen még alacsony kategóriába esik a kimutatható vírusmennyiség - tették hozzá.

Az NNK azt írta: országos átlagban a koncentráció a múlt heti emelkedést követően megállt, ennek ellenére azt ajánlják, hogy mindenki fokozottan ügyeljen a biztonságra, kerülje a zsúfolt helyeket.

A mai napon megnyílt az időpontfoglaló a harmadik oltásra is - olvasható a koronavirus.gov.hu portálon.

Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét. Az eeszt.gov.hu időpontfoglalóban a kórházi oltópontok már meghirdették a foglalható időpontokat.

Az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése indokolttá teszi, hogy megerősítsük azok immunvédelmét, akik korán, az elsők között kapták meg az oltást. A harmadik oltás is önkéntes és ingyenes.

Az időpontfoglalóban az foglalhat időpontot, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint 4 hónapja kapta meg. (Az egydózisú Janssen vakcina esetében természetesen az első oltástól számítjuk a 4 hónapot).  

Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele. A vírus és annak mutánsai ellen nem a lezárások és a korlátozások jelentik a megoldást, hanem az oltás.

Aki nem tud interneten foglalni, a háziorvosánál is kérheti a harmadik  oltás beadását.