Módosultak a minősített otthonbiztosítások feltételei

Pénzügy2022. feb. 21.MTI

A biztosítókkal való konzultációkat követően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) módosította a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) feltételeit, ami további kedvezményeket és gyorsabb ügyintézést jelenthet az ügyfeleknek - tájékoztatta az MNB hétfőn az MTI-t.

A közleményben kiemelték: a biztosítók ezentúl célzott hűség-, partner- és családi kedvezményeket is kínálhatnak az MFO termékükhöz.

Az MNB a változások között említette, hogy a kártérítési igények a jövőben az esedékességüktől számítva csak 5 év elteltével évülnek el az MFO-termékek esetében.

A biztosítók legkésőbb a kárszemlét követő 5 munkanapon belül kérhetik az ügyfelektől, hogy azok küldjék meg a kár elbírálásához szükséges dokumentumokat.

A biztosítók az eddigi éves gyakoriság helyett immár negyedévente módosíthatják MFO-termékeik meghirdetett díjait, biztosítási összegeit; a már meglévő szerződések díjai továbbra is csak évente egyszer változtatható. Jegybanki elvárás, hogy a korábban szerződött ügyfelek nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe az újonnan szerződést kötőkhöz képest - sorolta a jegybank.
Az MFO-termékek immár 320 milliárd forintnyi ingó- és ingatlanvagyont védenek - tájékoztatott a jegybank.

A hazai 12 lakásbiztosító és 1 fióktelep közül immár 7 kínál MFO terméket és idén további ilyen termékek megjelenése várható a piacon - jelezték.Emlékeztettek: a fogyasztóbarát otthonbiztosítások azonos díjért az eddiginél magasabb szintű szolgáltatást nyújtanak, fölösleges kiegészítők, költségek nélkül.

Az MNB felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyfeleknek érdemes eddigi lakásbiztosításukat az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteni, amihez a jegybank honlapján lévő ingyenes kalkulátor is segítséget nyújthat.