money.hu: Az alapos lakáshitelesek örülhetnek a bankok közötti versenynek

Pénzügy2022. okt. 26.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Aki lakáshitel-felvételt tervez, örülhet a bankok közötti rivalizálásnak, ugyanis a legkedvezőbb konstrukciók visszafogottan drágultak ahhoz képest, mint amit a piaci környezet indokol. Például a 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű lakáshitelek közül a legkedvezőbbek kamata január óta 66 százalékkal nőtt, ezzel szemben a referenciakamat jóval nagyobb mértékben emelkedett, 139 százalékkal került feljebb.

A hitelpiaci forgatókönyveket is átírták az infláció visszafogását célzó jegybanki szigorítások. Bár az alapkamat-emelési ciklust a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptember végén befejezte, október közepén további, más típusú monetáris szigorításról döntöttek a jegybankárok, ez pedig közvetett módon a lakáshitelek árára is hatással van.

Ugyanakkor a bankok közötti verseny miatt a kínálatot alaposan áttekintő, időben lépő hitelfelvevők találhatnak olyan konstrukciókat, amelyek a piaci helyzethez mérten kisebb mértékben drágultak, azaz viszonylag olcsónak mondhatóak 

- áll a money.hu legújabb összeállításában.

Mennyivel lett több a törlesztő? 

A legbiztonságosabbnak tartott végig fix törlesztőrészletű 20 éves futamidejű lakáshiteleknél az egyik legfontosabb mutató az úgynevezett 20 éves BIRS, amely referenciakamatnak tekinthető. 

A 20 éves BIRS január elején 4,59 százalékot tett ki, október 24-én hétfőn viszont már 10,99 százalékon állt, ami 139 százalékos emelkedésnek felel meg.  Ehhez képest jóval kisebb mértékben nőtt a legkedvezőbb 20 évre felvett, rögzített kamatozású 20 millió forintos - piaci feltételekkel elérhető - lakáshitelek kamata.  Januárban 4,55 százalékos kamattal szerepeltek a kínálatban, a money.hu adatai szerint október közepén pedig 7,2 százalék volt az érték. A törlesztőrészlet pedig 159 ezer forintra emelkedett a januári 128 ezerről. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a lakáshitelek árát nagyban meghatározó BIRS 139 százalékos emelkedéséhez képest jóval kisebb mértékben, 66 százalékkal nőtt a legkedvezőbb törlesztőrészletű 20 éves futamidejű, 20 millió forintos végig fix kamatozású lakáshitel kamata. A törlesztőrészlet pedig 24 százalékkal emelkedett.

Ebből az látszik, hogy a bankok igyekeznek minél kisebb mértékben érvényesíteni a lakáshitel-feltételekben a kamatok emelkedését, vagyis versenyeznek az hitelfelvevőkért. 

Azt még egyelőre nem tudni, hogy a hitelkamatok meddig maradnak emelkedőn, a mostani kilátások szerint az valószínűsíthető, hogy akik piaci feltételekkel szeretnének lakáshitelt felvenni, érdemes minél előbb dönteniük erről. Így ugyanis jó eséllyel alacsonyabb kamattal, egyben törlesztőrészlettel igényelhetnek lakáshitelt.

Összességében tehát a legfontosabb, hogy a banki verseny kedvező lehet a lakáshitelek iránt érdeklődők számára, és hitelek összehasonlítása segíthet abban, hogy az adott időszakban a számukra legjobbat találják meg az érintettek a kínálatban elérhető számos hitelkonstrukció közül.