Háború: Putyin így változtatna a harcok menetén

Hírek2022. okt. 26.D.J.

Ez történt az ukrán háború 244-dik napján:

- Vlagyimir Putyin szerint Oroszországnak gyorsabban kell döntéseket hoznia az ukrán hadjáratban. Az elnök szerint a kormányzat és a régiók fokozott koordinációjára van szükség.

- A Donyeck megyére mért orosz csapásokban legalább hét civil vesztette életét. Az ukrán nemzeti rendőrség tájékoztatása szerint a támadások 19 lakóépületet romboltak le.

- Az orosz kézen lévő Melitopolban felrobbant egy autó egy Moszkva-párti csatorna a ZaTV irodájának a közelében. A detonáció legalább öt embert megsebesített, köztük a cég alkalmazottait - közölték a hatóságok.

- Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztette ügyét, miszerint Ukrajna „piszkos bombát” készül bevetni a saját területén.

- Ukrajna külügyminisztere közölte, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelői Kijev kérésére hamarosan két ukrán helyszínt is megvizsgálnak.

A cél hogy bebizonyosodjon: a piszkos bombával kapcsolatos orosz vádak hamisak.

- Moszkva általánosságban támogatja azt az ötletet, hogy a zaporizzsjai atomerőmű körül létrejöjjön egy biztonsági zóna – mondta a Tass hírügynökségnek Mihail Uljanov, Oroszország bécsi nagykövete.

- Oroszország értesítette az Egyesült Államokat azokról a lebonyolítási tervekről, amelyek a nukleáris erőik szokásos, éves gyakorlatára vonatkoznak – közölte az amerikai kormány.

- Az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, Rishi Sunak megígérte Zelenszkijnek, hogy Ukrajnát továbbra is támogatni fogják.

- Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij ismételten ígéretet tett Herszon városának visszafoglalására.

- Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy régebbi Hawk légvédelmi berendezéseket küld Kijevnek – közölte két amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökségnek.

- Az Európai Bizottság sürgette az uniós országokat és vállalatokat, hogy adományozzanak több pénzt és felszerelést annak az ukrajnai energiaszektornak, amely a létesítményeinek több mint harmadát vesztette el az orosz rakéta- és dróncsapások miatt.

- Ukrajna külső finanszírozási szükséglete 2023-ig havi 3 milliárd dollár körül alakul, de ezaz összeg akár 5 milliárd dollárra is emelkedhet - mondta el Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója.

- Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint részben az orosz oligarchák vagyonából kellene majd finanszírozni Ukrajna újjáépítését.

- Az ukrán hatóságok becslése szerint az orosz haderő úgy 68 420 főt vesztett el a háború kezdete óta.

- Azok az ukránok, akik a háború elől elmenekültek külföldre, még télen jobb ha nem térnek vissza, mivel Ukrajnában az energiainfrastruktúra orosz bombázása miatt sok áramszünet lesz – jelezte egy ukrán miniszter.