Nem változtatott az irányadó eurókamaton az EKB

Pénzügy2021. szept. 9.MTI

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton, ugyanakkor úgy döntött hogy a pandémiás veszélyhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében végzett nettó eszközvásárlás üteme mérsékelten kisebb lesz, mint az előző két negyedévben, amikor havonta mintegy 80 milliárd euró értékben vásárolt.

A kormányzótanács az EKB honlapján publikált közleményben a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét.

A közlemény szerint a kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatlábai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig nem tapasztalja, hogy az infláció jóval az előrejelzési időszak vége előtt, valamint az időszak hátralevő részét tekintve tartósan eléri a két százalékot, illetve amíg úgy nem ítéli, hogy a trendinflációban realizált elmozdulás megfelelően előrehaladt ahhoz, hogy konzisztens legyen az infláció középtávon két százalékon levő stabilizálódásával. Ebből következhet egy olyan átmeneti időszak, amely során az infláció mérsékelten a cél fölött van.

A dokumentum leszögezi, hogy az eszközvásárlási program (APP) alapján végzett nettó vásárlások havi 20 milliárd eurós ütemben folytatódnak.

A kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az eszközvásárlási program havi nettó eszközvásárlásai addig lesznek folyamatban, amíg szükséges az irányadó kamatlábak alkalmazkodó hatásának a megerősítéséhez, és röviddel azelőtt fejeződnek be, hogy ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatlábait.

A kormányzótanácsnak emellett az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

A pandémiás veszélyhelyzeti vásárlási program (PEPP) kapcsán a kormányzótanács úgy foglalt állást, hogy legalább 2022 márciusának végéig folytatja a PEPP programban a nettó eszközvásárlásait 1850 milliárd eurós teljes keretösszeg erejéig, de addig mindenképp, amíg úgy nem ítéli, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért.

A kormányzótanács a finanszírozási feltételek és az inflációs kilátások együttes értékelése alapján úgy ítéli meg, hogy a kedvező finanszírozási feltételek úgy is fenntarthatók, ha a PEPP keretében végzett nettó eszközvásárlás üteme mérsékelten kisebb lesz, mint az előző két negyedévben.

A kormányzótanács legalább 2023 végéig továbbra is újra befekteti a PEPP alapján vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket.

Közleményében a kormányzótanács jelezte, hogy továbbra is bőséges likviditást biztosít a refinanszírozási műveletein keresztül. Különösen a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek harmadik sorozata (TLTRO-III) marad vonzó finanszírozási forrás a bankok számára, támogatva a bankok vállalati és háztartási hitelezését.

A kormányzótanács végezetül leszögezte, hogy készen áll valamennyi eszközének megfelelő kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon a két százalékos célján stabilizálódjék.