Nagy meglepetés! Visszaesés helyett valójában nőtt a vendéglátós vállalkozások száma

Elemzések2021. szept. 9.Harsányi Péter

A gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően stabilan alakult a vendéglátó ágazatban az egyéni és társas vállalkozások száma. A bizalmat és az állami intézkedések hatásosságát az is jól mutatja, hogy a budapesti ingatlanpiacon változatlanul kevés a megvásárolható vagy kibérelhető vendéglátóhelység. Az ágazat továbbra is átmeneti jelleggel tekint a járványra.

A kormányzati és jegybanki gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a vendéglátó ágazatban működő egyéni és társas vállalkozások száma már meghaladja a járvány előtti szintet.

A vendéglátó ágazatban az egyéni vállalkozások száma 2020 januárjában, azaz a járvány megjelenése előtt megközelítette a 16300-at. Idén júliusban azonban már több mint 16500 egyéni vállalkozás működött hazánkban.

A regisztrált egyéni vállalkozások száma a vendéglátó ágazatban

Forrás: KSH, növekedés.hu

Hasonlóan stabil, illetve növekvő tendenciát mutatnak a társas vállalkozások is. Számuk 2020 januárjában közelítette a 23700-at, míg 2021 júliusában már közel 24600 társas vállalkozás működött a vendéglátó szektorban.

A regisztrált társas vállalkozások száma a vendéglátó ágazatban

Forrás: KSH, növekedés.hu

Stabil ingatlanpiac

A nyári szezonban valósággal berobbant a belföldi turizmus, ami jó hír a vidéki, vízparti településeknek. A külföldi turistákra specializálódott Budapest számára ellenben nehézséget jelent, hogy csak 2022 nyarától indulhat el egy komolyabb normalizáció a nemzetközi turizmusban.

A gazdaságvédelmi intézkedések hatékonyságát és az ágazati szereplők bizalmát ugyanakkor jól mutatja, hogy a budapesti ingatlanpiacon változatlanul kevés a megvásárolható vagy kibérelhető vendéglátóhelység. Erre a jelenségre mutatott rá Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője is.

Balogh a növekedés.hu kérdésére elmondta 2020 elején, a koronavírus megjelenése előtt 583 eladó vendéglátóhelység volt a fővárosban. Ez a szám tavaly szeptemberre 510-re szűkült, míg idén szeptemberben 528 eladó ingatlan volt elérhető. A koronavírus alatt tehát valójában szűkült az eladó vendéglátóhelyek száma.

A négyzetméterárak 2020 februárjában 502 ezer forinton álltak, melyek tavaly szeptemberre 530 ezer forintra emelkedtek. Azóta gyakorlatilag stagnálás figyelhető meg.

Bérelhető vendéglátóhelyből 2020 elején 185 volt, most 182 érhető el.

A négyzetméterárak enyhe emelkedést mutatnak. A járvány előtt négyzetméterenként 5000 forintot kellett fizetni havonta, mely napjainkban 5300 forint körül alakul.

A vendéglátó ágazat továbbra is átmeneti jelleggel tekint a járványra. Nem mutatkozik pánik vagy drasztikus áresés a piacon – tette hozzá Balogh László.

Gazdaságvédelmi intézkedések

Az ágazati bértámogatás óriási segítséget jelentett a vendéglátó szektornak.

Az érintett munkavállalók közel kétharmada után a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások igényeltek és kaptak ágazati bértámogatást.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai alapján a munkahelyek megtartását szolgáló program keretében több mint 50 milliárd forint támogatásban részesültek az ágazati szereplők.

Óriási segítséget jelentett a lakosság és a vállalkozások számára a hiteltörlesztési moratórium, melyben a nehéz időkben a lakossági ügyfelek közel fele, a vállalkozások közel 40 százaléka vett részt. Ezek az arányok a vendéglátó ágazat esetében magasabbak voltak.

A moratórium hatására nem lehetetlenültek el a jövedelmüket átmenetileg elvesztő családok és vállalkozások, illetve nem bontakozott ki eladói hullám az ingatlanpiacon.

Emellett a 10 millió forintos kamatmentes újraindítási gyorskölcsön, a kkv szektort segítő 3000 milliárd forintos keretösszegű NHP Hajrá számos vállalkozás életben maradásához járult hozzá. Nagy könnyebbség volt továbbá a bajba jutott vállalkozások adó és illetékmentessége, illetve az, hogy nem kellett bérleti díjat fizetniük a vendéglátósoknak az állami ingatlanok után.

Létszám

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban jelentős volt a bizonytalanság a járványhelyzet hatására. Emiatt sok volt a pályaelhagyó. Többen felismerték, hogy például árufeltöltőként vagy ételfutárként is jól meg tudnak élni, de az építőiparban is tárt karokkal és magas bérekkel várták a munkaerőt.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban 2019-ben 111.400-an dolgoztak. Számuk 2020-ra 100.500-ra csökkent.

Fontos azonban látni, hogy ezen munkavállalók esetében döntően pályaváltásról beszélhetünk, hiszen a foglalkoztatottság történelmi magasságokba emelkedett Magyarországon. Napjainkban több mint 4,7 millióan dolgoznak hazánkban.