Partnerségre lépett a montenegrói kormány és a 4iG csoport

Pénzügy2023. júl. 27.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

  • A 4iG Nyrt. és Montenegró kormánya megállapodott abban, hogy a felek azonnali hatállyal lezárják a ONE Crna Gora mobilszolgáltató felvásárlásával örökölt peres és vitás ügyeiket.
  • A megegyezést követően Dritan Abazović, Montenegró miniszterelnöke, valamint Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke szándéknyilatkozatot írtak alá a nyugat-balkáni ország digitális átállásának felgyorsítása céljából.
  • Az ICT-ágazat Montenegró társadalmi és gazdasági fejlődésének legfontosabb hajtóereje. A digitalizáció jelentős hatással bír a fenntartható gazdasági fejlődésre, amelyben a montenegrói kormány stratégiai partnere a 4iG csoport lehet a jövőben.
  • Az együttműködés a felek szándéka szerint kiterjedhet az 5G hálózat és az infrastruktúra-fejlesztésére, illetve innovatív megoldások bevezetésére. A 4iG elkötelezett amellett, hogy élvonalbeli tudást és támogatást nyújtson Montenegró és a nyugat-balkáni régió egésze számára.

A 4iG stratégiai befektetőként 2021-ben, a Telenor Montenegro felvásárlásával lépett be a Nyugat-Balkán telekommunikációs piacára. A később ONE Montenegro-ra újramárkázott mobilszolgáltató piacvezető, technológiai fejlődése pedig iránymutató az országban.

Az aláírt szándéknyilatkozat amellett, hogy mindkét fél számára előnyös, Montenegró érdekét szolgálja. A partnerségünk a lakossági szolgáltatások minőségét is jelentősen javíthatja, az Európai Unióban tapasztalható színvonalra. A 4iG a régióban és az országunkban végzett tevékenysége a korszerű technológiák bevezetését, a kiberbiztonság magasabb szintre emelését és a közigazgatás digitalizációjának felgyorsítását is ígéri

mondta Dritan Abazović, Montenegró miniszterelnöke.

A miniszterelnök kifejezte meggyőződését, hogy a megállapodás csupán egy nyitó lépés és Montenegró további megállapodásokat tud kötni a 4iG-hoz hasonló nagyvállalatokkal.

A montenegrói kormány és a 4iG Nyrt. megállapodása megteremtheti az alapját egy magas szintű szakmai és technológiai együttműködésnek, amely Montenegró digitális átállását, illetve annak felgyorsítását támogatja.

A most aláírt szándéknyilatkozat egy hosszú távú együttműködés első lépése, amely aktív szerepet biztosíthatMontenegró digitális fejlődésében és az ennek köszönhető gazdasági és társadalmi versenyképesség növekedésében

mondta Jászai Gellért, a 4iG csoport elnöke az aláírási ceremóniát követően.

Az ICT-szektorban megszerzett kompetenciáink és tapasztalatunk segíthetnek abban, hogy többszintű lehetőséget biztosítsunk a montenegrói digitalizáció felgyorsítására a közszolgáltatások informatikai megoldásaitól kezdve a lakossági és üzleti távközlési szolgáltatásokig.

A szándéknyilatkozat kiemeli az ICT, és azon belül a távközlési szektor jelentőségét Montenegró társadalmi és gazdasági fejlődése szempontjából, valamint hangsúlyozza a digitalizáció és a technológiaalapú gazdaság jelentős lehetőségeit a fenntartható gazdasági növekedés előmozdításában. Az együttműködés így kiterjedhet az infrastruktúra fejlesztésére és az innovatív megoldások széles körű terjesztésére is. A 4iG csoport nagy szerepet vállal az 5G hálózat bővítésében, a fenntartható lakhatás felé vezető okos város projektekben, valamint javítja az infokommunikációs infrastruktúra hatékonyságát Montenegróban.

A 4iG a közszolgáltatások digitalizálása és az e-kormányzati projektek fejlesztése, integrálása terén szerzett széles körű tapasztalatai javíthatják a közigazgatás hatékonyságát.

Céljainak megvalósítása érdekében a 4iG Nyrt. és a montenegrói kormány közös munkacsoportot kíván létrehozni, amely rendszeresen értékeli majd az együttműködés eredményeit, és konkrét tevékenységeket határoz meg és hajt végre. A 4iG a jövőben új fejlesztési programokat is javasolhat, amelyek megfelelnek a digitális átalakulás egyre növekvő követelményeinek.

A Montenegró digitális átalakulási stratégiája 2022-2026 keretében megfogalmazott célok elérése érdekében az együttműködés a gazdasági, távközlési és digitalizációs ágazatokon átívelő megoldásokat valósíthat meg.