Pénzügyi Tudás Otthona tantermek kibővült programmal országszerte kilenc helyszínen

Pénzügy2024. feb. 12.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben hozta létre Bázisiskola Programját. A 2023/2024-es tanévben országszerte kilenc helyszínen, kibővült témaválasztékkal, kihelyezett tanóra lehetőségekkel, hat bázisiskolában pedig pénzügyi kalandjátékkal is várják a 7-12. évfolyamos diákokat és pedagógusaikat.

A Pénziránytű Bázisiskola Program fő célja, hogy a pénzügyi nevelés modern, magas szakmai színvonalat képviselő, egyben a kor pedagógiai kihívásainak is megfelelő eszköztárát minél több diák számára elérhetővé tegye azáltal, hogy a diákok lakhelyéhez közel is lehetőséget teremt a mindennapi pénzügyi tudáshoz szükséges ismeretek elsajátítására.

A Bázisiskolák jól felszerelt, igényesen kialakított tantermeiben a meghívásos pályázaton nyertes intézmények Pénziránytű Alapítvány által felkészített pedagógusai tartanak interaktív pénzügyi foglalkozásokat. Az élménypedagógiai módszerekkel és digitális eszközökkel támogatott, korosztályonként differenciált pénzügyi foglalkozások a régió általános- és középiskolás diákcsoportjai számára ingyenesen érhetők el.

A program indulása óta több mint 15000 diák vett részt a bázisiskolák 1100 foglalkozásán. Emellett a szeptembertől már hat bázisiskolában elérhető MoneyTours kalandjátékot az előző tanév végéig több mint 3000 diák játszotta végig.

Tovább bővült a témaválaszték

A korábban elérhető korszerű pénzkezelés és pénzügyi tervezés, költségvetés témakörök mellett az előző tanévben már a pénzügyi intézmények és tőzsde világába is betekintést nyerhettek a tanulók. 2023 októberétől egy újabb izgalmas témával bővül a kínálat: „Az Állam én vagyok"foglalkozásokon az egyének és az állam kapcsolódási pontjaival, az állami szerepvállalás területeivel, a társadalmi jövedelmek rendszerével is megismerkedhetnek az érdeklődő diákcsoportok. Az élményfoglalkozásokon digitális eszközökkel és videókkal támogatott feladatok is várják a fiatalokat.

A foglalkozások kihelyezett matematika, földrajz, állampolgári ismeretek vagy technika és tervezés tanórákra is lehetőséget nyújtanak.

MoneyTours már 6 helyszínen

2023 szeptemberétől már hat bázisiskolában – Dunaújváros, Győr, Kisújszállás, Pest, Szeged és Veszprém - a MoneyTours pénzügyi kalandjáték fejtörői teszik még izgalmasabbá a pénzügyi nevelést. A játékban résztvevő csapatoknak egy osztálykirándulást kell megtervezniük. Minél jobban teljesítenek a kalandjáték hat interaktív állomásán, annál távolabbi osztálykirándulást álmodhatnak meg. A játék fő célja, hogy a tervezés szempontjait átlássák a fiatalok. Az állomások nemcsak az ismeretátadásra koncentrálnak, a tanulók képességeinek és attitűdjeinek a formálása is cél: https://penziranytu.hu/moneytours

Ingyenes akkreditált tanárképzések

Az Alapítvány nemcsak a diákok pénzügyi tudatosságának fejlesztését célozza, hanem a tanárok szakmai és módszertani felkészítését is feladatának tartja. A Pénziránytű Bázisiskola országos programjának keretében az ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő diákfoglalkozásokon túl a pénzügyi nevelés iránt nyitott pedagógusok ebben a tanévben is részt vehetnek az Oktatási Hivatal (OH) és az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) által akkreditált, „Új lehetőségek a pénzügyi nevelésben” c. 40 órás blended képzésken.A 20 óra személyes jelenléttel és – a Pénziránytű e-learning portál segítségével - 20 óra otthoni előrehaladással teljesíthető ingyenes tanárképzés elvégzését követően a pedagógusok és az oktatók a továbbképzési kötelezettségükbe elszámolható 40 kreditről szóló tanúsítványt kapnak.

A 2023/2024-es tanév tervezett képzési helyszínei és időpontjai már elérhetők a bázisiskolák és a Pénziránytű Alapítvány honlapján is: https://penziranytu.hu/uj-lehetosegek-penzugyi-nevelesben-0

A Pénziránytű Bázisiskolák elérhetősége

Az érdeklődő diákcsoportok és tanáraik a Pénziránytű Alapítvány honlapján (https://penziranytu.hu/bazisiskolak), illetve a lakhelyükhöz legközelebb eső bázisiskolát közvetlenül megkeresve kaphatnak tájékoztatást az élményórák és a MoneyTours kalandjáték aktuálisan választható időpontjairól, valamint a 40 órás blended tanárképzésre való jelentkezésről:

  • BUDA: BGSZC Budai Technikum
  • DEBRECEN: Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum
  • DUNAÚJVÁROS: Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium
  • GYŐR: Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum
  • KAPOSVÁR: Kaposvári SZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum
  • KISÚJSZÁLLÁS: Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Technikum, Általános Iskola és Óvoda
  • PEST: BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum
  • SZEGED: Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum
  • VESZPRÉM: Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum