Az EU sokat kockáztat - a tét az élelmiszerbiztonság lehet

Hírek2024. feb. 12.MTI

Brüsszel nem kockáztathatja az élelmiszer-biztonságot, az EU vezetésének vissza kell térnie a normalitáshoz, mert a mezőgazdaságra vonatkozó döntései a mindennapi kenyeret veszélyeztetik - mondta az agrárminiszter hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Nagy István szerint az európai gazdatüntetések oka, hogy az uniós agrárpolitikát még sosem hatották át olyan mértékben "szélsőséges zöld ideológiák", mint most.

Az EU eddigi irányvonala azért sem folytatható, mert az ukrán mezőgazdasági termékek ellenőrizetlen beengedése szintén beláthatatlan gazdasági és társadalmi következményekkel fenyeget - fogalmazott.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda képviseletében Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, hogy a júniusi EP-választás lehetőséget ad az európai szintű változtatásra.

A miniszterelnök főtanácsadója közölte, hogy a héten kezdődő országjáráson bemutatják a vidéken élőknek az Agrárminisztérium (AM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége (Magosz) közös kiadványát, amely az agráriumban elért eredményeket és a legújabb kihívásokat foglalja össze.