PM államtitkár: Magyarországon példaértékű a pénzügytudatosság érdekében kifejtett munka

Pénzügy2022. márc. 25.MTI

Magyarországon példaértékű a pénzügytudatosság érdekében kifejtett munka, amelyet nemcsak a kormány, hanem számos szervezet is végez, ez az egyike az elmúlt tíz év egyértelmű sikertörténeteinek - mondta Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a ZsetON - Hangolódj a pénzügyekre elnevezésű pénzügyi verseny középiskolai döntőjének megnyitóján.

Felidézte: a közelmúltban zárult, a pénzügyi tudatosságot és vállalkozói kompetenciákat fejlesztő Pénz7 programsorozat nagyon sikeres volt, a részvételt tekintve "világszinten vezetők vagyunk".

Azt mondta, hogy tapasztalataik szerint az elméleti tudást sikerült jelentősen javítani, azt azonban a gyakorlati tudással kell párosítani.

Ezért a vetélkedő feladatainak összeállításakor az volt a fő rendező elv, hogy a mindennapi életben használható gyakorlati tudásra összpontosítsanak a pénzügyi definíciók és lexikális tudás számonkérése helyett - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: igyekeztek olyan feladatokat kitalálni, hogy amikor pénzügyi-biztosítási, vagy például hiteltermékek közül kell választani, akkor a résztvevők automatikusan elő tudják hívni és alkalmazzák az elméleti tudást.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzügyi szektor gyors változása és a pénzügyi innovációk is kihívás elé állítják a fiatalokat.

A szaktárca tájékoztatása szerint a második alkalommal megrendezett ZsetON többfordulós pénzügyi vetélkedő január 27-én indult. A március 16-ig tartó első fordulóban külön kategóriában versenyeztek a 14-19 éves középiskolások, valamint a 19-24 éves főiskolások és egyetemisták. Az utóbbi korcsoportnak összeállított játék kétfordulós volt, az online döntőt március 21-én rendezték.

A középiskolások közül az első 100 legjobb diák jutott tovább a középdöntőbe, közülük a legjobb 10 pedig a döntőben versenyezhetett.

Az első három helyezettet mindkét korcsoportban értékes elektronikai eszközökkel, okostelefonnal, laptoppal, tablettel díjazzák, valamint négy kategóriában különdíjakat is kiosztanak.

A ZsetON támogatói a Pénzügyminisztérium mellett a Pénziránytű - Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért, az Államadósság Kezelő Központ Zrt., a Magyar Biztosítók Szövetsége, valamint a Magyar Államkincstár. A nyertesek névsora az okosanapenzzel.hu-n olvasható.