Ennyibe kerül Magyarországnak a háború: a többletkiadások miatt emelni kell a hiánycélon

Elemzések2022. márc. 25.HP

Az orosz-ukrán háború és az abból eredő piaci feszültségek 0,6 százalékponttal emelik meg a költségvetési hiányt az MNB számításai alapján. A kormány ugyanakkor költségvetési konszolidációt hajt végre, aminek köszönhetően összességében alacsonyabb lehet a korábban gondoltnál a költségvetési hiány. A kisebb deficit és a kedvező középtávú GDP növekedési pálya eredményeképpen az államadósság-ráta évente átlagosan 2,4 százalékponttal csökkenhet és 2024 végére 70 százalékra mérséklődhet.

Teljesítheti a gazdaságpolitika a következő évek egyik legfontosabb feladatát. A GDP arányos bruttó államadósság mutató gyorsabban süllyed a korábban gondoltnál.

Ez alapvetően a gyors gazdasági kilábalásnak és a bejelentett fiskális konszolidációnak köszönhető.

A kormány költségvetési kiigazítást hajt végre, amelynek fényében jelentős, elsősorban beruházásokat érintő kiadáscsökkentésre kerül sor.

Az idei év egészében a korábban tervezett 5,9 százalék helyett 4,9 százalékra mérséklődik a GDP arányos költségvetési hiány. Az éves deficit az elkövetkezendő években is alacsonyabban alakul a korábbi terveknél. A hány 2024-re újra 2,5 százalék lehet.

GDP

A GDP arányos államadósság a kedvező GDP növekedési pályának köszönhetően is mérséklődik.

A háború és a gazdasági szankciók 2,5 százalékpont körüli mértékben foghatják vissza a magyar gazdasági bővülést. Jelenleg 3,5 százalék körüli növekedést vár az idei évre az MNB.

Érdekesség, hogy jövőre és 2024-ben gyorsabb lehet a GDP növekedés, mint amit még 2021 decemberében várt a jegybank. Hasonló jelenség figyelhető meg egyébként számos más uniós országnál. Ezt részben az alacsonyabb idei bázis magyarázza, amiről jövőre könnyebb lesz növekedni. Emellett a háború alapvetően nem írja át a kedvező fundamentumokat.

A hazai GDP az idén 3,5, jövőre 4,5, 2024-ben pedig ismét 3,5 százalékkal bővülhet.

Államadósság

Az államadósság-ráta 2021 végén 77,3 százalékra csökkent a 2020. év végi 80 százalékról.

Az alacsonyabb költségvetési hiány és a kedvező GDP növekedési pálya eredményeképpen az államadósság-ráta évente átlagosan 2,4 százalékponttal csökkenhet és 2024 végére 70 százalékra mérséklődhet.

Az államadósság devizaarányát a gazdaságpolitika az elkövetkezendő években is 20 százalékon tartja. A történelmi távlatban alacsonynak számító devizaarány védettebbé teszi az államháztartást a forintárfolyam esetleges ingadozásaival szemben.

Háború

Az orosz-ukrán háború és az abból eredő piaci feszültségek hatására a költségvetési hiány 0,6 százalékponttal alakul magasabban.

Ezt a többletkiadást a kedvező alapfolyamatok és a korábbi kiadásátütemezések fedeznek az MNB számításai alapján.

A geopolitikai feszültségek ugyanakkor további kockázatokat hordoznak mind a folyó évi költségvetési hiány, mind a teljes államadósság szempontjából.