Pozitív hitelminősítői felülvizsgálat alatt a 4iG

Pénzügy2021. márc. 4.Növekedés.hu

A Scope Ratings független nemzetközi hitelminősítő pozitív felülvizsgálat alá helyezte a 4iG-t a Hungaro DigiTel Kft. ("HDT") többségi, 75 százalékos tulajdonának megszerzésére vonatkozó tranzakció bejelentését követően – orvasható a társaság közleményében.

A Scope Ratings 4iG Nyrt. BB- kibocsátói és BB- fedezetlen adósságra vonatkozó minősítését is felülvizsgálat alá helyezte egy lehetséges felminősítés okán. A Scope Ratings úgy véli, hogy a HDT tranzakció sikeres lezárása kedvezően hatna a 4iG üzleti kockázati profiljára a HDT hosszútávú szerződéses struktúrájának, az új iparágba való belépésnek (távközlés) és a magasabb EBITDAmarzsnak köszönhetően.

A 4iG pénzügyi kockázati profiljára gyakorolt lehetséges pozitív hatás főként az ügylet szerkezetének köszönhető, ugyanis az akvizíció jelentős részét a 4iG új részvények kibocsátásával finanszírozza.

A Scope Ratings szorosan figyelemmel kíséri a HDT tranzakcióval kapcsolatos fejleményeket és a 4iG egyéb akvizíciós tevékenységét. A 4iG BB- kibocsátói minősítése egy fokozattal módosulhat a 4iG üzleti kockázati profiljának megerősödése és a hitelmutatók jelentős javulása esetében az előző minősítéshez képest. A Scope Ratings a következő néhány hónapban határoz a felülvizsgálati státuszt illetően.

A BB- kibocsátói minősítés mellett a Scope Ratings vizsgálja a 4iG Nyrt. fedezetlen adósságára vonatkozó BB- besorolást is. A Scope előzetes véleménye szerint a társaság felminősítésére az is pozitívan hathat, hogy a 4iG 2021 első félévében tervezett 15 milliárd forintos kötvénykibocsátása sikeres lesz. Az alacsony kamatok és kedvező futamidő mellett, az is előnyt jelenthet, hogy a forrásból a vállalat további akvizíciókat tervez.