A privát egészségügy már korántsem a gazdagok kiváltsága – mondja a Duna Medical Center ügyvezetője

Interjú2021. márc. 4.Haiman Éva

A hasonló szolgáltatást nyújtó magán-egészségügyi szolgáltatók között az első helyet célozza meg a Duna Medical Center. A hat éve létező vállalkozás eddig nem hasított ki túl nagy szeletet a magán-egészségügyi piacból, de az idén január elején megnyílt impozáns kórházépületével immár meglehetős potenciállal bír az ambiciózus tervek megvalósításához. Gurney Anita ügyvezető igazgatóval interjúztunk.

Idén január 11-én megnyílt a Duna Medical Center önálló épülete, ami jelenleg az ország legnagyobb, privát beruházásban épült magánkórháza. Mi az oka, hogy még hírt sem adtak róla, én is véletlenül láttam meg a honlapjukon?

Tudatosan hoztuk meg ezt a döntést, mert ez most nem az ünneplés ideje. Egy pandémiában élünk, amikor a pácienseinket is csak a járványhelyzet miatti rendelkezéseket betartva engedhetjük be az épületbe. Nagyon büszkék vagyunk a kórházunkra, amely egy hat éven át tartó kemény munka eredményeként készült el. Szeretnénk is mindenkinek megmutatni, de majd csak akkor, amikor már mindenki előtt kitárhatjuk a kaput, és együtt ünnepeljük meg, hogy megnyitottunk és azt, hogy vége a járványnak.

Eredetileg 2016-ra vagy legkésőbb 2017-re tervezték a DMC átadását, a szakrendelőt 2015 nyarán át is adták, de a kórházépületet csak 2016 tavaszán kezdték el felhúzni, és majdnem 5 évvel később adták át. Mi tartott ennyi ideig?

Kórházat építeni eleve nem olyan egyszerű, mint mondjuk egy irodaházat. Ráadásul mi a kórházépülettel párhuzamosan üzletet is építettünk, ami azt jelenti, hogy a szakmai stábnak ki kellett alakítania a 2015-ben kicsivel odébb megnyitott szakrendelések működését, felépítenie a szolgáltatási kört, a pacientúrát, magát a brandet és közben terveznie, szerveznie mindezt a végleges kórházépületre vonatkozó szakmai programot. Mégpedig annak minden velejárójával, kezdve attól, hogy hol, mennyi és milyen berendezésű kórtermekre lesz szükség, odáig, hogy milyen és mennyi fogyóanyagot kell majd beszerezni. Ezt az épületet eredetileg nem kórháznak szánták, az is komoly kihívás volt, hogy az áttervezés illeszkedjen az orvosszakmai programhoz, és a páciensek maximális biztonságát szolgálja.

2015-ben azt mondták: a tervezett magánkórház majdnem 40 millió euróba – akkori árfolyamon csaknem 12 milliárd forintba – kerül majd, a rendelőkre 2 milliárdot költöttek euróban. Végül mennyibe került a kórház?

Erről nem oszthatok meg információt. Annyit mondhatok, hogy

információink szerint ez Magyarország eddigi legnagyobb ilyen jellegű magán-egészségügyi befektetése.

A beruházást - szintén az akkori bejelentés szerint - Igor Jankovszkij ukrán vállalkozó finanszírozza, aki két izraeli üzletember ötletét karolta fel. A befektetői kör változatlan?

Igen, változatlanul Igor Jankovszkij a többségi tulajdonos.

Ez a legnagyobb magánkórház is?

Alapterületben tudomásom szerint igen, ez több mint 20 ezer négyzetméter.

Minden működik is már?

Nem, fokozatosan vesszük birtokba az épületet, figyelembe véve a keresletet és a magán-egészségügyi piac sajátosságait. Az új épületben elsőként ezért átköltöztetett szakrendeléseinket és a műtőinket, valamint a fekvőbeteg-osztályunkat nyitottuk meg, amelyek eddig a Millenniumi Városközpont egyik irodaházának alsó és felső két-két szintjén működött. A következő lépés, hogy a műtétre szoruló ortopédiai, urológiai, nőgyógyászati, sebészeti és fül-orr-gégészeti pácienseink rendelkezésére álló 14 ágyat 28-ra bővítjük, majd terveink szerint tavasszal megnyitjuk a szülészetünket.

Lesz-e még más ellátási kör a tervek szerint.

Igen, de ennek a részleteiről nem szeretnék egyelőre beszélni. Ami publikus, hogy

ez az épület maximálisan 130 fekvőbeteget tud egyszerre kiszolgálni, teljes kapacitásnál 6 műtő üzemelhet, plusz a szülészet mellett egy császárműtő.  Fél szintet alakítottunk ki a legkorszerűbb intenzív ellátás számára, minden készen áll, csak be kell üzemelni, és lesz egy koraszülött intenzív részlegünk is. Ezeket szakaszosan nyitjuk meg.

Tehát most még nem végeznek olyan beavatkozásokat, amelyekhez intenzív osztályos háttér kell?

Nem, ezeket később tervezzük, szubintenzív ágyaink vannak, amelyek a tervezett műtétek biztonságát szolgálják. 

Mennyi fekvő-, illetve járóbetegre számítanak az idén, tudván, hogy a járvány ebben az évben is bezavar, egyáltalán: milyen visszaesést okozott eddig a tervekhez képest a pandémia?

A tervezetthez képest csökkent a bevétel, hiszen hónapokig nem tudtunk műtéteket vállalni, és a járóbeteg-ellátásunk is szűkült. Még nem zártuk le a tavalyi évet, részletekről csak akkor tudok beszámolni. Annak ellenére azonban, hogy csökkentek a bevételeink a Covid miatt, a pénzügyi eredményeink javultak.

Ez minek köszönhető? Emelték az árakat?

A hatékonyabb gazdálkodásnak és a kapacitások jobb kihasználásának köszönhető az eredmény.

Ha a 2020-ról még nem is oszt meg információkat, a korábbi években hogyan alakult a kft. eredményessége?

Folyamatosan nőtt az árbevételünk, a 2017-es 1,5 milliárd forintról 2019-re 2,7 milliárdra. A járó-  és fekvőbeteg ellátásban 2019-ben már majdnem 80 ezer esetet láttunk el, szemben a 2017-es közel 56 ezres esetszámmal.

Az előbb szóba kerültek az árak: a többi magán-egészségügyi szolgáltatóhoz képest hová pozícionálták magukat, kik a célközönség?

Ez egy nagyon érdekes kérdés. 2015-ben, amikor a szakrendelőt megnyitottuk, mindenki azt gondolta, mi is, hogy ez egy luxusszolgáltatás és a készülő kórház is luxuskórház lesz. De mi már akkor azt láttuk, hogy nem ez a helyzet, a magán-egészségügyi ellátás bizony nem csak a gazdagok kiváltsága. Megjelenik természetesen a módosabb réteg, de a középosztály is.

Nem ritka, hogy a páciens hitelből finanszírozza meg a műtétjét, és volt olyan is, aki eladta a lovát, mert azt akarta, hogy nálunk kapja meg a csípőprotézisét. Áldoznak erre az emberek.

Mi az oka ennek? Hiszen amíg a hálapénz nem minősült vesztegetésnek, sokan inkább ezt a bejáratott utat választották. 

A paraszolvenciában óriási a bizonytalansági faktor, mert csak remélhetem, hogy a lehető legjobb ellátást kapom, legalább szakmailag, de ezt semmi nem garantálja. Mi, miként a nagy magánszolgáltatók átlátható módon működünk: itt pontosan tudni lehet, mi mennyibe kerül, a beteg számlát kap az ellátásról, ami gyorsan, kulturált körülmények között, magas színvonalon történik. Mindez pedig egyre többek számára fontos, látjuk, hogy az emberek elvárásai, gondolkodása komoly változáson ment, megy keresztül, és az egészségügyre, mint szolgáltatásra tekintenek.

Nem kaptam választ az árszinttel kapcsolatos kérdésemre, tehát: milyen árat hajlandók mindezért fizetni a pácienseik?

A középkategóriánál magasabbak az áraink, de nem mi vagyunk idehaza a legdrágábbak. A szakorvosi vizsgálatok ára például 30 ezer forint, szűrővizsgálataink 140 és 330 ezer forint között elérhetők, egy csípőprotézis-beültetés 1,79 millió forintba kerül. 

A páciensek között hogyan oszlik meg a magyarok és a külföldiek aránya, nem járványos időszakban?

A döntő hányaduk, 90 százalékuk magyar.

Jelenleg az orvosok, ápolók mekkora hányada főállású? Számítanak-e arra, hogy a jogviszony-törvény alaposan átírja majd ezt a számot, tehát az állami egészségügyet hátrahagyva többen akarnak majd csak önöknél dolgozni?

A több mint 250 orvosunknak az egytizedét sem éri el most a főállásúak aránya. Ez mindenképpen változni fog, mert egy ekkora volumenű kórház működtetéséhez, különösen, miután a szülészetet is megnyitjuk, stabil orvosi gárda kell. Ennek kialakítása most a legnagyobb feladatunk, függetlenül az állami egészségügyben zajló történésektől. A szakszemélyzet nagy része viszont főállásban dolgozik nálunk.

Az állami szektor a fő merítési hely, vagy már egymástól is csábítanak el jó szakembereket a magánszolgáltatók?

Mindkettő jellemző, természetesen a magánszolgáltatók közötti egészséges versenynek ez is része, de azért ma még az orvosoknak csak egy kis hányada dolgozik kizárólag a magánszférában.

A szülészek számára erős motiváció lehet a privát szektor irányába a hálapénz kriminalizálása és a másodállások bejelentési kötelezettsége.

Látjuk, hogy sokan mérlegelték a lehetőségeket, többen megkerestek minket is, de mi nem számolunk azzal, hogy mindez érdemben befolyásolja a működésünket.

A magánszolgáltatóknak szimbiózisban kell működniük az állami egészségüggyel, mi mindannyian a magyar egészségügyi ellátórendszer részei vagyunk, ezért azoknak, akik felelősen gondolkodnak és működnek, az az érdekük, hogy a közpénzből finanszírozott szegmens is működni tudjon. Azt pedig kifejezetten üdvözöljük, ha ez a működés mindinkább az átláthatóság, a szabályozottság irányába mozdul.

Az orvosok egy részét láthatóan a megemelt fizetés sem tartja a közintézményekben. Önöknél milyenek a keresetek?

Ez is olyan információ, amit nem oszthatok meg a nyilvánossággal. Annyit mondhatok, hogy a legtöbb kollégánk évek óta velünk dolgozik, nagyon alacsony a fluktuáció, amiben a pénz mellett a kiszámítható terhelés és a jó munkakörülmények játsszák a legnagyobb szerepet.

Miben mások, mint a többi magán-egészségügyi szolgáltató? Miért önöket válasszák a páciensek?

A Duna Medical Center egy klasszikus kórház, járó- és fekvőbeteg-ellátást is nyújt, ami nagyon ritka a magánszolgáltatóknál. Az pedig, hogy ez egy teljesen új, önálló épületben folyik, minimálisra csökkenti a kórházi fertőzések szempontjából „felesleges” járó- és fekvőbeteg találkozásokat, és maximálisra növeli a betegbiztonságot.

Említette az „egészséges versenyt” a magán-egészségügyi szolgáltatók között. Mekkorára becsüli forintban ezt a piacot, mekkora hányadot szeretnének ebből kihasítani?

Lantos Csaba és Kiss Borbála tünde átfogó elemzése a 2018-as adatok alapján 282,5 milliárd forintra becsülte az egészségügyi szolgáltatók legális, magánpiaci árbevételét. Ha ez igaz, akkor a 2019-es 2,7 milliárdos árbevételünk alig egy százalékát tette ki ennek a piacnak. De természetesen ambiciózus terveink vannak a bevételek jelentős növekedésével kapcsolatban, hiszen erre már megvan a lehetőségünk.

Gondolom, ebben jelentős szerepük lesz a tervezhető műtéteknek, hiszen a Covid miatt elmaradt operációknál drámaian megnőttek a várólisták.

Így van, a fekvőbeteg-ellátásban, az elektív műtéteknél jelentős a potenciál.

A teljes kapacitás beindulását követően, egy Covid-mentes békeévben hová szeretnének eljutni a magán-piaci szereplők rangsorában?

Nehéz erre válaszolni, mert nem homogén ez a piac, a kizárólag diagnosztikai szolgáltatók éppúgy ide tartoznak, mint a kis centrumok. De hogy mégse kerüljem meg a választ: a hozzánk hasonló szolgáltatást nyújtó magán-egészségügyi szolgáltatók között természetesen mi szeretnénk lenni az elsők.