Rekord összegű zöldkötvény kibocsátás a HELL ENERGY-nél

Pénzügy2021. júl. 26.Növekedés.hu

Sikeresen zárta az eddigi legnagyobb hazai zöldkötvény kibocsátási aukciót a HELL Csoport.

A HELL ENERGY Magyarország Kft. a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében 67 milliárd forint névértékű zöldkötvényt bocsátott ki sikeresen. Az NKP program alatt eddig lezajlott legnagyobb* zöldkötvény kibocsátással bevont forrásokat a HELL ENERGY a közel 80 milliárd Ft összegben meghirdetett beruházási programja finanszírozására tervezi fordítani, amelynek során zöld céloknak megfelelő kapacitásbővítéseket tervez végrehajtani Szikszón a következő két évben - olvasható a vállalat közleményében.

A 10 éves futamidejű, fix kamatozású kötvények az ötödik évtől amortizálódnak évente 10 százalékkal és a lejáratkor egyösszegű, 50 százalékos törlesztéssel. A rekord összegben meghirdetett zöldkötvényekre számottevő túljegyzés érkezett az aukció során, a kialakult átlaghozam pedig 2,8% lett.

A kötvénykibocsátásból befolyt forrásból többek között töltőkapacitásait és Quality Pack alumíniumdobozgyárát tervezi bővíteni, a végtelenszer újrahasznosítható aludobozokba töltött termékei iránt mutatkozó egyre nagyobb igény kielégítésére.

A beruházás keretében a cég egy 700 méter hosszú, 78.000 négyzetméteres új épületegyüttest tervez létrehozni, amelynek egyik végében egy új aludobozos gyártósort, a másik végében új töltősorokat tervez telepíteni, míg középen raktárak kötik majd össze a két üzemegységet.

Az új kapacitások 2023-ban tervezett átadását követően a HELL ENERGY évente közel 3 milliárd db alkoholmentes aludobozos termék előállítására lesz képes szikszói gyárkomplexumában - áll a közleményben.

A cég működése környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból világszinten egyedülálló.

Amellett, hogy termékeinek ma már több mint 95 százaléka végtelenszer újrahasznosítható alumíniumdobozban kerül forgalomba – ami fenntarthatósági szempontból nagyságrendekkel kedvezőbb csomagolási forma a PET palackkal szemben – hulladékmentes technológiával működő gyártóüzemeit megújuló energiával működteti, ezzel magyar cégként követendő példát állítva a nagy nemzetközi üdítőital gyártóknak - írják.