Remek negyedévet zárt a Magyar Telekom

Pénzügy2022. máj. 11.MTI

A Magyar Telekom Nyrt. konszolidált adózott eredménye éves összehasonlításban az elemzői várakozásokat meghaladóan, 92,2 százalékkal 19,3 milliárd forintra nőtt az idén az első negyedévben - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.

A társaság árbevétele szintén a várakozások felett, 8,4 százalékkal 175,9 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben.

A Portfolio.hu által közölt konszenzus szerint az elemzők 14,8 milliárd forint (+70,3 százalék) adózott eredményt és 171,7 milliárd forint (+5,8 százalék) árbevételt vártak a negyedévre.

A csoport bevételnövekedése az ügyfélkör folyamatos bővülésének köszönhető, mivel továbbra is erős maradt a kereslet a mobil adat, a nagy sávszélességű szélessávú csomagok és a mobilkészülékek iránt - írták.

A mobil adatforgalom és a vezetékes szélessávú bevétel erőteljes növekedése, valamint a megnövekedett készülékértékesítés kompenzálta a kissé alacsonyabb hangalapú- valamint rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételeket.

Az összbevételen belül a mobil bevételek 11,9 százalékkal, 101,1 milliárd forintra nőttek 2022 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ez a mobil adatforgalmi bevétel növekedésének és a magasabb készülékértékesítésnek az eredménye, amelyek ellensúlyozták a hangalapú kiskereskedelmi bevételek csökkenését mindkét országban (Magyarország és Észak-Macedónia) - közölték.

Az adatbevételek az előző év azonos időszakához képest 23,6 százalékkal, 33,7 milliárd forintra nőttek, ami elsősorban a magyarországi és észak-macedóniai előfizetők számában tapasztalt folyamatos növekedésnek, valamint a magasabb használati szinteknek köszönhető, míg a magasabb magyarországi mobilfizetési bevételek is hozzájárultak a növekedéshez.

A vezetékes bevételek éves összevetésben 7 százalékkal, 57,6 milliárd forintra nőttek az első negyedévben a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatásokból származó bevételek növekedésének köszönhetően, amelyet a magyarországi ügyfélbázis-bővülés eredményezett. Az RI/IT bevételek 5,3 százalékkal, 17,1 milliárd forintra csökkentek a korábban a Pan-Inform Kft. által generált bevételek hiánya és a közszférából származó bevételek csökkenése miatt.

A magyarországi működés bevételének csökkenését kismértékben ellensúlyozta az Észak-Macedóniában tapasztalt kétszámjegyű növekedés - jegyezték meg.

A tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 23,8 százalékkal, 62,1 milliárd forintra nőtt.

A jelentés idézi Rékasi Tibor vezérigazgatót, aki elmondta: a Magyar Telekom megőrizte erős lendületét az üzletágaiban az év eleje óta gyorsan változó makrogazdasági környezet ellenére.

Ez a pozitív tendencia elsősorban a vezetékes és mobil ügyfélbázis sikeres növelésének, illetve a gyorsan növekvő mobil adathasználatnak és a gigabites hálózat iránti erőteljes keresletnek köszönhető.