Sikeres nemzetközi kötvénykibocsátás az Erste Banknál

Pénzügy2022. feb. 2.Növekedés.hu

Rendkívül eredményes nemzetközi kötvénykibocsátáson van túl az Erste Bank, a magyarországi pénzintézet 350 millió euró értékben bocsátott ki értékpapírokat jelentős túljegyzés mellett. Az aukcióra azért került sor, mert a bankoknak az MREL-követelmények keretében kötelező forrásbővítést végrehajtaniuk – ez volt az első ilyen kötvénykibocsátás Magyarországon.

Végrehajtotta története első nemzetközi kötvényaukcióját az Erste Bank Hungary. A 2022. január 31-i jegyzés sikerét jól mutatja, hogy a 350 millió euró értékben kibocsátani tervezett kötvényekre az aukció egy pontján több mint 40 százalékos túljegyzéssel érkeztek ajánlatok.

A fix, évi 1,25 százalékos kamatozású, 2026. február 4-ei lejáratú kötvények 1,307 százalékos hozamszint mellett keltek el.

Az aukció amellett, hogy az Erste Bank Hungary első ilyen jellegű nemzetközi megmérettetése volt, egyben az első MREL megfelelést célzó konzorciális fedezetlen euró kötvénykibocsátást jelentette Magyarországon.

A jegybanki  MREL-követelmények a szavatoló tőkére és leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkoznak, teljesítésük keretében kötelezően írják elő a forrás-megfelelést, ennek részeként került sor a kötvénykibocsátásra. A kibocsátásból befolyó összeg csak ezen MREL-követelmények teljesítését szolgálja.

A kötvénykibocsátás sikere az Erste Bank Hungary stabil teljesítményének elismerését jelenti a számunkra. A kötvények árazása, az érdeklődés és a széles befektetői bázis megerősít bennünket stratégiánk helyes irányában. Univerzális pénzintézetként több mint száz fiókban szolgáljuk ki ügyfeleinket a szolgáltatások legszélesebb körét kínálva a befektetési lehetőségektől a hiteleken át a különböző folyószámlavezetési és digitális szolgáltatásokig. Élen járunk az új termékek, szolgáltatások, az online megoldások bevezetésében, miközben organikus növekedésünket sikeres akvizíciók támogatják a lakossági, befektetési és vállalati területen egyaránt

– hangsúlyozta  Kosárszky Gábor az Erste Bank eszköz-forrás menedzsment vezetője.