Több mint 13 ezren töltötték ki a Nagy Diák Banktudós Tesztet

Pénzügy2024. jan. 17.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Tízből kilenc diák pontosan tudja, hogy mit kell tennie a bankkártyája elvesztése esetén – derült ki az MBH Bank és a DUE Médiahálózat által indított Nagy Diák Banktudós Teszt adataiból. A játék támogatásával a hitelintézet célja, hogy olyan pénzügyi ismereteket és keretrendszert adjon át a lakosság, azon belül a fiatalabb generáció számára, amellyel tudásuk bővül a gazdasági- és pénzügyi kérdések területén. A közösen szervezett játékban több mint 13 ezren vettek részt, akik közül Szafián Petra, az ELTE elsőéves hallgatója vihette haza a fődíjat, amelyet az idei Educatio Kiállításon vehetett át.

A 2023 szeptemberében elindított Nagy Diák Banktudós Teszt célja, hogy bárki, aki szeretné tesztelni pénzügyi, gazdasági tudását, egyszerű, szórakoztató formában tehesse ezt meg.

A háromfordulós, online, edukatív vetélkedőbe

felsőoktatási jogviszonnyal rendelkező, 18-26 év közötti fiatalok kapcsolódhattak be,

azonban a tesztet bárki kitölthette. Szeptember és december között tizenháromezernél is több diák vett részt a játékban.

Az első fordulót követően, december 11-én zajlott az online középdöntő, amelyre a legjobb 1000 diák kapott meghívót az elődöntős eredménye alapján.

A verseny döntőjét december 15-én online rendezték meg, amely során, a 10 legjobb banktudós mérhette össze tudását, közülük pedig kikerült a pénzügyi kérdésekben legjártasabb 3 diák.

Mi jellemzi a fiatalok pénzügyi tudatosságát?

A Nagy Diák Banktudós Teszt játékon részt vettek számtalan kérdéssel találkozhattak. Többek között, hogy „mit nevezünk neobanknak?”, „mikor érdemes elkezdeni a megtakarítást nyugdíjcélra”, vagy hogy „minden hallgatónak jár-e társadalombiztosítás?”.

A teszt adataiból kiderült, hogy a biztonságos bankkártya- és netbank használatra vonatkozó kérdésekben stabil a diákok tudása, azonban a megtakarítással és befektetésekkel kapcsolatos témákban kevésbé tájékozottak.

A kitöltők válaszai alapján a jövő banktudósai tájékozottak abban, hogyan lehet biztonságosan használni az internetbankot, valamint, hogy milyen a biztonságos jelszó.

Tízből kilenc diák pedig pontosan tudja, mit kell tennie a bankkártya elvesztése esetén, emellett a kripto-eszközökkel kapcsolatos kérdések esetében is kimagaslóan magas a helyesen válaszolók aránya, de az alapvető, a személyi jövedelemadóval kapcsolatos témában is sokan válaszoltak helyesen.

A kiberbiztonsággal kapcsolatos részletesebb kérdéseknél, azonban már tapasztalható tudáshiány,

például a kitöltők közül minden második válaszadó rosszul válaszolt arra a kérdésre, hogy a bankok telefonos ügyintézői elkérhetik-e a netbanki jelszavaikat – fontos tudni, hogy a bankok munkatársai soha nem kérik telefonon az ügyfelek személyes belépési adatait.

A kiberbűnözők különféle módszereit illetően is meglehetősen hiányos a kitöltők tudása, a befektetésekkel, megtakarításokkal és a hitelekkel kapcsolatos kérdések között pedig a legkisebb arányban fordultak elő helyes válaszok: a fiatalok alig ötöde tudja jól, mit jelent a teljes hiteldíjmutató, pontosan mit jelent a reálhozam, vagy, hogy a kötvényekkel kapcsolatban mik az alapvető tudnivalók.

Az ország egyik vezető pénzintézeteként egyrészt felelősségünk a lakosság és a fiatalok edukációja, másrészt pedig gazdasági érdekünk az, hogy az ügyfeleink pénzügyileg képzettek legyenek. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a jövő ügyfeleire, a fiatalokra. Többek között ezért is támogatjuk ezt a tesztet, hogy minél több fiatalhoz eljussanak a legfontosabb pénzügyi alapismeretek” – mondta Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója. Valamint kihangsúlyozta: „Nagy öröm számunkra, hogy több ezer diák töltötte ki a tesztet, és reméljük, hogy ezzel hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a kitöltők a jövőben magabiztosabban mozogjanak a pénzügyi világban.

A fináléban Szafián Petra aratott győzelmet, aki az ELTE elsőéves hallgatója, nemzetközi gazdálkodás szakon, a nyereménye pedig egy egyhetes, páros görögországi utazás. A kiemelkedő teljesítményt nyújtott diák eddig 10 nagyszabású pénzügyi versenyen vett részt, amelyek közül három országos vetélkedőt megnyert.

A Nagy Diák Banktudós Teszt második helyezettje Bosits Réka, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója lett, nyereménye egy iPhone 14 és egy Apple Watch 8. A dobogó harmadik fokára Marosi Hanna, az ELTE hallgatója állhatott, ő egy e-rollerrel gazdagodott. A verseny döntőjében részt vett további 7 diák, az MBH Bank által összeállított ajándékcsomaggal térhetett haza, amelyben helyet kapott 1-1 JBL hangszóró is.