Ugrásszerűen megnőtt a Babaváró kölcsön igénylése az OTP-nél

Pénzügy2023. ápr. 24.Növekedés.hu

A Babaváró kölcsön igénylésének eredeti határidejéhez közeledve ugrásszerűen megnövekedett az igénylések száma az OTP Banknál. Az államilag támogatott hitelkonstrukció népszerűségét jelzi az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján ez a konstrukció adta a lakossági hitelállomány bővülésének több mint kétharmadát 2022 utolsó három hónapjában.

sökkent, 2022-ben még mindig 30 000 Babaváró hitel iránti igény érkezett az OTP Bankhoz. Az államilag támogatott hitelkonstrukció teljes piacra vonatkozó adataiba a Magyar Nemzeti Bank elemzése[1] ad betekintést, ez alapján 2022 negyedik negyedévében a lakossági hitelállomány 101 milliárd forinttal bővült, ami 63 százalékban a Babaváró hiteleknek volt köszönhető, további 31 százalékot pedig a lakáshitelek adták. A Babaváró kölcsön töretlen népszerűségéről tanúskodik az az adat is, hogy az eredeti végdátumát megelőzően az indulása óta az egyik legmagasabb számban érdeklődtek az OTP Banknál a hitelkonstrukció iránt. Ennek mértéke duplája volt az ezt megelőző hónapokhoz képest.

„Az elmúlt év utolsó hónapjai megmutatták, hogy még mindig sok az érdeklődő a Babaváró kölcsön iránt. Sokan csak az eredeti határidő lejárta előtt döntöttek amellett, hogy élnek ezzel a lehetőséggel. Azok számára, akik eddig nem akartak vagy tudtak élni a lehetőséggel, jó hír lehet, hogy további két évig, 2024 év végéig igényelhetik a Babaváró kölcsönt. A kölcsön segítséget jelenthet minden olyan fiatal házaspár számára, akik gyerekvállalás előtt állnak és lakásvásárlást, felújítást vagy pedig bővítést terveznek”

mondta Szabó István, az OTP Bank lakossági hiteltermékek üzletfejlesztéséért felelős vezetője.

Az igénylések 20 százaléka Budapestről, további 50 százalék pedig 13 nagyobb városból, többnyire megyeszékhelyekről érkezett. Mivel egy szabad felhasználású személyi kölcsönről van szó, nehéz a hitelcélokat pontosan meghatározni. Az OTP Bank szakértői szerint a Babaváró kölcsönt több mint 50 százalékban lakásvásárlás, illetve -felújítás és -korszerűsítés céljából igénylik az OTP Bank ügyfelei. Emellett jellemző hitelcél még a gépjárművásárlás, valamint az egyéb hitelek kiváltása is.

A Babaváró kölcsön folyósítása gyors és egyszerű. Az igényléstől számítva 2023 első két hónapjában már átlagosan 5 nap alatt folyósította az OTP Bank a kért összeget. A hitelkonstrukció tényleges segítséget nyújthat a családok részére, hiszen ha a folyósítást követő 5 éven belül megszületik az első gyermek, a kölcsön kamatmentessé válik, két gyermek esetén a teljes hitel 30 százalékát az állam vállalja át, három gyermek születése után pedig a kölcsöntartozás teljes egészében megszűnik. Az OTP Bank ügyfelei körében már közel 220 család esetében született meg a három gyermek, így számukra ténylegesen vissza nem térítendő támogatássá alakult a Babaváró kölcsön. A Babaváró hitel folyósítását követően az OTP Bank 100 000 forintot ír jóvá minden igénylés esetén 2023. június 30-ig.

THM kamattámogatással: 0,4% THM kamattámogatás nélkül: 12,5%. A tájékoztatás nem teljeskörű és nem minősül ajánlattételnek. A Babaváró támogatás igénybevételének részletes feltételeit a 44/2019.Korm. rendelet tartalmazza. A Bank a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát fenntartja, az egyes feltételek a hitelbírálat eredményétől függően változhatnak. A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt. Az adatok tájékoztató jellegűek, a feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat. A THM mértéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. További részletekről tájékozódjon az OTP bankfiókjaiban és honlapján közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.