Új ESG ajánlás előkészítését jelentette be az MNB a pénzügyi szolgáltatások jövőbeli irányait kutató Point Zero Fórumon

Pénzügy2024. júl. 3.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Dr. Kandrács Csaba, az MNB alelnöke által vezetett magyar jegybanki delegáció is részt vett Zürichben a – svájci és szingapúri szervezésű – Point Zero Fórumon, amely a pénzügyi és technológiai vállalatok egyik legrangosabb nemzetközi találkozóhelye. Az MNB ajánlást készít a hazai hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások számára az ESG-kockázatok hitelkockázatba történő integrálására és kockázati modellezésre vonatkozóan – jelentette be a jegybanki alelnök a rendezvényen.

Idén július 1-3. között harmadik alkalommal rendezték meg a svájci Zürichben a Point Zero Fórumot „Pengeélen egyensúlyozva: A technológiai ígéretek hasznosítása a globális kockázatok árnyékában” címmel. Az eseményen kizárólag meghívás alapján lehettek jelen a résztvevők, akik között a pénzügyi és technológiai iparág globálisan ismert képviselői, vállalkozók, befektetők, kereskedelmi és jegybanki, valamint kormányzati szereplők is nagy számban képviselték magukat.

A háromnapos rendezvény célkitűzése a pénzügyi szolgáltatások technológiai és stratégiai fókuszú fejlődésének elősegítése. Központi témái többek között a legújabb technológiák pénzügyekbe való beépülésének hatáselemzése, a mesterséges intelligencia alkalmazásának kihívásai voltak. Kiemelt figyelem hárult emellett a fenntarthatóságra, például az ESG jelentések digitális platformokon történő fejlesztésére, a geopolitikai kockázatokat figyelembe vevő technológiai és üzleti stratégiák kidolgozására.

Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzet Bank (MNB) alelnöke az esemény második napján a „A jövő formálói – Az ESG adatok fejlődése: adatszerzés, alkalmazás és értékteremtés” című panelbeszélgetésben hívta fel a figyelmet az ESG adatok fontosságára, s arra, hogy a fenntarthatósági kockázatok hogyan befolyásolhatják a pénzügyi intézmények helyzetét és a pénzügyi stabilitást. Elmondta azt is, hogy az MNB ajánlást készít a magyar hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások számára az ESG-kockázatok hitelkockázatba történő integrálására és kockázati modellezésre vonatkozóan. Ennek lényege egy ESG minimum kérdőív, amelynek kitöltését a bankok bizonyos hitelösszeg felett a vállalati ügyfél hitelkérelme kapcsán megkövetelik. Ezáltal a bankok adatokat gyűjthetnek a kérelmező ESG-kockázatairól és profiljáról, és felhasználhatják ezeket a hitelkockázati elemzéseik során.

A szerdai napon Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója az „Cselekvési ötletek a haladásért: innovációs utazás a tudományos világtól az iparig” című panelben osztotta meg gondolatait arról, hogy a jegybankok hogyan támogathatják, hogy az egyetemi ötletekre, például a mesterséges intelligenciára épülő pénzügyi megoldások és a fenntarthatóság területén, minél hamarabb sikeres start-up vállalkozások alapulhassanak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ebben az MNB az élenjáró jegybankok közé tartozik, például az Hungarian Innovation Hub létrehozásával.

A Point Zero Fórum lehetőséget ad rá, hogy az MNB pénzügy innovációs, zöld, illetve a fenntarthatóságot támogató kezdeményezéseivel a globális szakmai közönség is részletesebben megismerkedhessen.