Új kedvezményes vállalati hitelek indultak július 1-én

Pénzügy2022. jún. 20.Sz.A.

Július 1-től új feltételekkel folytatódik a Széchenyi Kártya Program annak érdekében, hogy a kkv-szektor az emelkedő kamatkörnyezetben is hozzáférhessen olcsó hitelekhez – jelentette be Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezetője és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A folyószámlahitel 3,5 százalékos kamat mellett elérhető, a futamidő végéig változatlan kamatozású lesz – fogalmazott Nagy Márton az új programokat bejelentő mai sajtótájékoztatón. A programok egyik fő célja, hogy a vállalatok magasabb energiaköltségeinek kigazdálkodásában is segítsenek, és a magasabb kamatkörnyezetben segítsék a hazai vállalkozókat olcsóbb hitelhez jutni.- A vállalati és lakossági hitelpiac kétszámjegyű dinamikát mutat, megfelelően húzza a gazdaságot, de ezek nagy része az államilag támogatott hiteleken múlik.A vállalati oldalon a Széchenyi Kártya, a lakosságnál pedig a csok, a babaváró és egyéb támogatott hitelek emelik a hitelezési dinamikát - mondta Nagy Márton.

A piaci kamatlábak emelkednek, a hitelpiaci kondíciók szigorodnak, a bankok hitelezési hajlandósága csökken, ezért hitelszűke, akár hitelstop is kialakulhat, ezt szeretné ellensúlyozni a kormány

– fogalmazott a gazdaságfejlesztési tárcavezető.

Kiemelte, hogy ha nem lennének állami támogatások a hiteleken, akkor 10 százalék felett lennének a hitelkamatok.- Ennyiért nem is vennének fel kölcsönt a vállalkozások, ezért is ad a kormány támogatást a hitelezéshez - fűzte hozzá.

- A hitelezés jó, átlagosan 0,2-0,5 százalékpontos GDP-bővülést hoz, ezért is kell segíteni a hitelezés emelkedését – mondta Nagy Márton.

Cél, hogy a kamat- és garanciatámogatás megmaradjon, és ne sérüljön a hitelezés növekedése a mostani nehezetbb, háborús helyzetben

– mondta.

- 2020 áprilisában kijöttek a krízisprogramok, és múlt év júliusban pedig elindult a Széchenyi GO program a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására – foglalta össze Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

A most bejelentett konstrukciók részletei:

  • Folyószámlahitelnél 3,5 százalék lesz fixen, legfeljebb 3 éves lehet a futamidő, maximálisan 250 millió forint vehető fel.
  • Széchenyi Energiakártya kamata 1 százalékos lesz, 250 millió forintos a limit, 3 éves futamidővel hozzáférhető.
  • A Beruházási Hitel 1,5 százalékra emelkedett, 10 évre vehető fel, 400 millió maximális hitelösszegig.
  • Az energiahatékonysági és technológiaváltás hitelkonstrukció 10 éves futamidejű, és 400 millió forintos határral kerül bevezetésre, 0,5 százalékos kamattal.
  • Mikrohitel kamata 1 százalékra módosul, 10 évre vehető fel, a plafon itt 50 millió forint.
  • A Széchenyi Lízingkonstrukció 10 éves futamidejű, 3,5 százalékos kamattal, legfeljebb 400 millió forintig vehető igénybe.

A romló külgazdasági kilátások, a bizonytalan forintárfolyam, a kedvezőtlenebb európai külkereskedelmi mérleg, nyersanyaghiány, a magas inflációs környezet és a kamatemelkedés átrendezi a munkaerőpiac helyzetét – értékelte Parragh László, az MKIK elnöke.

Több tízezer család megélhetését biztosítja a kamara és a KAVOSZ által is támogatott konstrukció, melynek ismertsége közel 90 százalék – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a KATA adózási formával kapcsolatban Parragh megjegyezte: nem tartja csalónak a katázókat, de sok munkaadó egy munkaviszonyt vállalkozói viszonyként tüntet fel a KATA segítségével, és ezt meg kell szüntetni.

Az extraprofitadóval kapcsolatban Nagy Márton megjegyezte: a különadók átmenetiek. A légitársaságok forgalma nő, ezért esetükben is indokolt az extraprofitadó kifejezés.

- Az extraprofitadó létezik máshol is, ha valaki ezt nem ismeri, nem tanulta meg rendesen a mikroökonómiát. Ritkán fordul elő, főleg akkor, amikor hiány áll elő, például háborús esetekben - tette hozzá a miniszter.

Címlapkép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél (k), mellette Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (j) Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár (b) a Széchenyi kártya program legújabb termékeiről tartott sajtótájékoztatón. (MTI/Soós Lajos)