Új történelmi mélypontra zuhant a forint

Pénzügy2022. szept. 29.Sz.A.

Ma délelőtt folytatódott a forint rossz szerepelése, történelmi mélypontra esett a forint jegyzése az euróval szemben, átlépte a 420-es szintet, egy amerikai dollárért pedig több mint 434 forintot kellett adni.

A forint gyengülésének legfőbb oka a nemzetközi piacokon kialakult kockázatkerülés, a régiós eszközökből kivonják a tőkét, és a dollárba, amerikai államkötvényekbe fektetik.

A külső okok közül a legfontosabb a háborús kockázatok elmélyülése, és az energiaárak magas szintje, ami recessziós környezetet feltételez.

Szintén külső tényező a dollár erősödése: a Fed hamarabb kezdett el kamatot emelni, mint az Európai Központi Bank.

A forint gyengüléséhez hozzájárul, hogy a magyar államháztartási hiány magas, idén 6,1 százalék körül alakulhat, a folyó fizetési mérlegünket pedig elsősorban a drága energiaimport felborította.

A Magyar Nemzeti Bank (MMB) kedden 13 százalékra emelte az alapkamatot, és befejezte a kamatemelési ciklust, amire először jól reagáltak a piacok, minimálisan erősödött a forint, de később az optimizmus eltűnt.

A hazai fizetőeszköz leértékelődésében továbbra is nagy szerepet játszik, hogy továbbra sincs megegyezés sem az uniós Helyreállítási Alap forrásairól, sem a hétéves uniós költségvetésről, és a hazai infláció még nem érte el a tetőpontját.

Az orosz invázió előtt a forint-euró árfolyam 371, a forint-dollár kurzus a 343-as szinten állt.