Újra rekordot döntött a BÉT októberben

Pénzügy2021. nov. 2.Növekedés.hu

Októberben újra rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde első számú részvényindexe, a BUX index – az 54 98 pontos záróérték az előző hónaphoz viszonyítva 2,5 százalékos növekedést jelent. A részvénypiac összesített forgalma 470 milliárd forintot tett ki, melyből fix kötés 263 milliárd forint, így a forgalom napi bontásban 22 milliárd forintnak felel meg. A blue chipek és a brókercégek forgalmi rangsorának első helyein mindkét esetben az OTP Bank zárt az élen. Október rendezvények terén is mozgalmasnak bizonyult az Értéktőzsdén – a BÉT ismét megrendezte középvállalati csúcstalálkozóját, a BÉT50 konferenciát, a BÉT Xtend piacon pedig újabb kibocsátó csengetett az alternatív energiatermeléssel foglalkozó NAP Nyrt. személyében.

A nemzetközi tőkepiacokon ebben a hónapban vegyes hangulat uralkodott. Míg Ázsiában elsősorban az ingatlanfejlesztő mamutcég, az Evergrande csődeljárása és az abból következő, a teljes kínai ingatlanpiacra kiható bizonytalanság intették óvatosságra a befektetőket, az amerikai tőzsdéken a főbb indexek októberben több helyen rekordot produkáltak, az S&P 500 például történelmi csúcson zárt október utolsó napjaiban.

A Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe, a BUX index hónapról hónapra tovább erősödik.

A havi záróértéket tekintve az október újabb rekordot hozott – 54 198 ponton zárt az index, amely 2,5 százalékos növekedést jelent szeptemberhez képest. A legmagasabb napi záróértéket – 55 254 pontot – október 22-én érte el a mutató.

Az azonnali részvénypiac forgalmában összességében extra emelkedés mutatkozott az előző hónaphoz képest, 470 milliárd forinttal végzett, melyből fix kötés 263 milliárd forint, így összeségében napi 22 milliárd forintos átlagforgalmat jelent.

A BÉT részvénypiaci forgalmának 76,7 százalékát az OTP adta – a társaság forgalma 360,7 milliárd forintot tett ki, melyből fix kötés 263 milliárd forint. Az OTP-t ezúttal is a MOL és a Richter követte, 11,2, illetve 7,9 százalékkal részesedve az összforgalomból. Érdemes megemlíteni a PannErgy erős formáját – a forgalmi rangsorban 5. helyen záró energetikai társaság árfolyama több mint 20 százalékos pluszban zárta a hónapot.

Tovább bővült a kibocsátók listája októberben: a NAP Nyrt. részvénybevezetésével egy újabb iparág, az alternatív energiaszektor is megjelent a BÉT középvállalati piacán, a BÉT Xtenden.

A középvállalati réteg egy kiemelt eseményen is képviseltethette magát – a BÉT ismét megrendezte nagyszabású szakmai konferenciáját, a BÉT50 konferenciát, amelynek keretében bemutatta a hatodik BÉT50 kiadványt, újabb ötven tőzsdeérett középvállalat sikertörténetével.

Az áruszekció kiemelkedő hónapot zárt – összforgalma a piac újjáéledése óta először lépte át az 1 milliárd forintot, 124 százalékos növekedést produkálva szeptemberhez képest. A határidős gabona forgalmának 94,9 százalékét a takarmánykukorica, míg 5,1 százalékát a napraforgómag tette ki.

A befektetési szolgáltatók közül októberben az OTP bonyolította a legnagyobb forgalmat összesen 550 milliárd forinttal, a második helyen a Wood végzett 104 milliárddal, míg a harmadik helyen a Concorde zárt 99,5 milliárdos forgalommal.