Ukrajnában 8,6 százalékra csökkent az infláció

Pénzügy2023. szept. 14.MTI

Az ukrán központi bank 200 bázisponttal 20 százalékra csökkentette az irányadó alapkamatot.

Ez volt az ukrán központi bank második kamatcsökkentése 2022 júniusa óta, amikor 10 százalékról 25 százalékra emelte a kamatot. Előző kamatdöntő ülésén, július 27-én az ukrán központi bank 300 bázisponttal 22 százalékra csökkentette az irányadó alapkamatot.

Az infláció mérséklődése, valamint a devizapiac ukrán nemzeti bank által biztosított fenntarthatósága lehetővé teszi a kamatcsökkentési ciklus folytatását - áll az ukrán jegybank közleményében.

Bár az infláció a vártnál gyorsabban csökkent, a maginfláció közel van az ukrán központi bank (NBU - National Bank of Ukraine) előrejelzéséhez.

Éves összevetésben az infláció 8,6 százalékra lassult augusztusban.

Az NBU által vártnál jobban alakultak az árak, elsősorban az élelmiszerkínálat növekedésének köszönhetően. A jó termés különösen a gabonafélék, a liszt, a zöldségfélék és egyes gyümölcsök árának csökkenéséhez járult hozzá. Az éves szintű maginfláció 10 százalékra csökkent augusztusban, ami közel volt az NBU júliusi előrejelzéséhez.

Az elhúzódó háború miatt a költségvetési igények magasak maradnak. A belföldi bevételek és beruházások nem elegendőek a költségvetési kiadások fedezésére. Ezért továbbra is a nemzetközi segélyek jelentik az elsődleges garanciát arra, hogy a költségvetést a központi bank nélkül finanszírozzák - fogalmazott az ukrán központi bank közleménye.

Az ukrán statisztikai hivatal honlapjára felkerült adatok szerint a fogyasztói áremelkedés 8,6 százalékra mérséklődött augusztusban a júliusi 11,3 százalékról, ezzel a háború kitörése előtti szintre csökkent. Valamennyi kategóriában lassult az áremelkedés éves szinten, így például az élelmiszer és alkoholmentes italok esetében 8,4 százalékra a júliusi 13,3 százalékról, a háztartási gépeknél 7 százalékra 12,7 százalékról, a lakhatás és közművek esetében 3,7 százalékra 7,3 százalékról, az egészségügyben pedig 13,7 százalékról 11,3 százalékra.