Óriási kockázat az ukrajnai befektetés, de Kijevben még emelkedtek is az ingatlanárak

Hírek2022. dec. 22.Növekedés.hu

Magas kockázatokkal szembesülnek az ukrajnai ingatlanpiaci fejlesztők és a befektetők. Ennek ellenére Kijevben 40 százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár a háború előtti szinthez képest - írja a Világgazdaság.

A vevők, illetve a befektetők harmadának, akik eladósodott házak tulajdonosai lettek, nincs elég fedezete a szükséges kifizetések teljesítésére.

A jövő év első felében csak minden kedvező tényező egybeesése esetén élénkülhet 10-15 százalékkal a kereslet az egy esztendővel azelőttihez képest.

Szakértők szerint a háború befejezését követően legalább három évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az elsődleges lakáspiac teljesen helyreálljon. Ezért a 2023-as év legjobb esetben is csak a jövőbeli kedvező változások alapjaként szolgálhat.

A Lun.ua ingatlanértékesítő portál adatai szerint jelenleg Kijevben az átlagos négyzetméterár 49 ezer hrivnya (503 ezer forint), ami a háború előtt 363 ezer forintnyi volt (ez 38 százalékos növekedés). Mindez a háború akut szakaszában történt, amikor az ingatlanügyletek száma szinte elenyésző.

Kijevi közlekedés rakétatámadás után november végén

Kijevi közlekedés rakétatámadás után november végén (Fotó MTI)

A vásárlók több mint 90 százaléka azonban csak egyes városokban érdeklődik a lakások iránt: Kijevben, Ivano-Frankivszkban, Lembergben, Csernovicban, Odesszában és a kárpátaljai megyeszékhelyen, Ungváron nézelődnek.

Az árakat nemcsak a háború óta devizában 25-30 százalékkal megemelkedett önköltség befolyásolja, hanem az is, hogy hány embernek van egyáltalán lehetősége lakástulajdonossá válni - olvasható a lap elemzésében.

A cikk kiemeli, hogy az ország nyugati részében hamarabb visszaállhatnak az ingatlanárak, és sokan fűznek nagy reményeket az uniós közeledéshez.