Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat alapít és Zöld pénzügyi kutatási kezdeményezést indít az MNB

Pénzügy2021. okt. 28.Növekedés.hu

Az MNB hagyományteremtő szándékkal megalapítja a Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat és létrehozza a Zöld pénzügyi kutatási kezdeményezést. A díjakat három kategóriában adományozza a jegybank. A Zöld kutatási kezdeményezés pályázati felhívásra olyan kutatási tervvel lehet nevezni, amely aktuális, a fenntartható pénzügyek területéhez kapcsolódik, s tudományos igényességű kutatási programot fogalmaz meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019 februárjában hirdette meg Zöld Programját a környezet megóvását célzó magyarországi pénzügyi szolgáltatások támogatása, illetve a piaci szereplők és saját ökológiai lábnyomának további csökkentése érdekében.

Mivel a zöld pénzügyek térnyeréséhez szükséges a mögöttes módszertanok, modellek és szemlélet megújítása, a jegybank idén a program keretében több kategóriában, hagyományteremtő céllal megalapítja a Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat, továbbá létrehozza a Zöld pénzügyi kutatási kezdeményezést.

Az MNB a Nemzetközi Zöld Pénzügyi Életműdíjat olyan nem magyar állampolgárságú szakember számára adományozza, aki nemzetközi relevanciájú, világviszonylatban is meghatározó, úttörő jelentőségű kutatási eredményekkel járult hozzá a fenntartható gazdálkodás zöld pénzügyi tudományos vizsgálatának és megvalósításának fejlődéséhez.

A Zöld Pénzügyi Tudományos Nagydíj az elmúlt évek publikációs tevékenysége alapján kiemelkedő zöld pénzügyi kutatást végző, magyar állampolgárságú szakember számára adományozható. A Zöld Pénzügyi Talentum Díjat pedig olyan 41 évnél fiatalabb magyar állampolgárságú szakember számára adományozza az MNB, aki az elmúlt évek publikációs tevékenysége alapján kiemelkedő zöld pénzügyi kutatást végzett.

A jegybank által létrehozott Zöld kutatási kezdeményezés elnevezésű pályázati felhívásra olyan kutatási tervvel lehet nevezni, amely aktuális, a zöld pénzügyek területéhez kapcsolódó, tudományos igényességű kutatási programot fogalmaz meg

. Kutatási tervet magyar állampolgárságú kutató, magyarországi székhelyű, jogi személyiséggel rendelkező intézmény vagy több magyar állampolgárságú kutatóból álló, jogi személyiséggel nem rendelkező kutatócsoport nyújthat be.

A nemzetközi jegybanki gyakorlat tanúsítja, hogy napjainkban felértékelődött az akadémiai világgal való együttműködés. Ehhez kapcsolódóan egyre több nagyívű kutatási projekt indul el a zöld pénzügyek területén és számos országban rangos díjakat is alapítottak ehhez a szakterülethez kapcsolódóan. Az MNB azonosul ezzel a szakmai felismeréssel és maga is számos területen vállal aktív szerepet a zöld pénzügyi területen az akadémiai szereplőkkel való együttműködés érdekében.

A részletes pályázati felhívások az MNB honlapján érhetőek el.