Az ember, aki divattá tette az elegáns férfi öltözködést

Siker2020. nov. 8.Növekedés.hu

A híres skót színész hatszor formálta meg a 007-es ügynök karakterét, és teljesen megváltoztatta azt, ami addig a kémek megjelenését illetően a sztenderdnek számított. James Bond és megformálója a mai napig hatással van a férfidivatra.

A legenda szerint Mr. Connery azután kapta meg az ügynök szerepét, miután az 1961-es Anna Karenina BBC- adaptációban felfigyeltek rá, ahol Vronsky grófot játszotta. Nem is a megjelenésével nyerte meg a Bond-filmek készítőit, hanem a mozgásával: úgy sétált ugyanis, „mint egy macska.”

Próbafelvétel nélkül szerződtettük le

- mondta Harry Saltzman, aki Albert Broccolival készítette a Bond-filmeket. A közel 190 centi magas egykori testépítő valószínűleg több szexuális kisugárzással rendelkezett, mint amit egyébként a 007-es karakter megkövetelt. Az ügynök szerepére eredetileg olyan színészek voltak esélyesek, mint David Niven vagy James Mason, de a producerek végül az edinburgh-i munkásosztályból származó színészt, Sean Connery-t választottak – írja a The New York Times.

A munka a szabónál kezdődött.

A későbbi kémek, mint Jason Bourne, inkább a névtelenségbe burkolóznak, és a jelentéktelen, átlagos kinézetet preferálják. De Bond egyik ismérve az ikonikus öltönye, amelyet egy londoni úri szabó, Anthony Sinclair készített, akinek szabászata London előkelő Mayfair negyedében a Conduit Street 29. szám alatt állt.

Azért esett erre a szabászatra a választás, mert Terence Young, a „Dr. No” első hivatalos Bond-film rendezője is erről a helyről rendelte az öltönyeit. Egyesek szerint Mr. Young a saját maga képére formálta Bondot, így nem kérdés, hogy az egykori ír gárda tisztjeként, valamint az elit állami iskolák és Cambridge diákjaként új színt hozott a produkcióba, tudást és kifinomultságot. Magának, akárcsak Bondnak, Mr. Young a katonai ihletésű Sinclair egysoros kabátját és kétsoros zakóját választotta.

Bond ruháinak részletei gyakran túl finomak ahhoz, hogy első pillantásra észrevegyük őket, de ez nem okozott gondot a tervezőknek. Amikor eljött az ideje, hogy Tom Ford divattervező Daniel Craiget öltöztesse a Bond-fimkben, bölcsen a Connery-filmekhez fordult ihletért.

Connery által megformált Bond egy újfajta férfiasságot testesített meg annak idején

– mondta Italo Zucchelli, a Calvin Klein hajdani férfiruházati tervezője.

Nem számít, hogy alakra simuló szmokingot vagy fürdőruhát viselt, olyan szexualitás áradt belőle, amely ellenállhatatlanná tette

– tette hozzá.

Amint azt Lois Maxwell, az eredeti Miss Moneypenny-t alakító kanadai színésznő egykor kifejtette, a rendező,

Mr. Young a finom úri modorra oktatta Mr. Connery-t: megtanította őt arra, hogyan kell ennek értelmében járni, beszélgetni és villát fogni.

James Bond karakterének megteremtője, Ian Fleming kevés leírást adott Bond külsejéről, de Mr. Connery a rendelkezésére álló szöveg alapján a lelhető legjobban alakítást nyújtotta, és kihozta a legtöbbet a számára biztosított ruhákból és kiegészítőkből.