Pár klikkelés és már kutathatja is a családfáját

Elemzések2020. nov. 8.D.J.

A magyarul is elérhető FamilySearch-ön közel 5 milliárd dokumentum közt lehet keresni.

A Szex és New York egyik főszereplője Sarah Jessica Parker egy családfa kutatás alkalmával tudta meg, hogy az egyik felmenője rész vett a salemi boszorkányperben. Az ősét azzal vádolták, hogy az átkával megölte a szomszédját. De volt egy kalandor is a családjában, aki a XIX. század derekán az aranyláz idején átszelte az egész Egyesült Államokat.

Hasonló történeteket bizonyára mindenki szívesen hallgatna az őseiről.

Egy ilyen kutatás rengeteg meglepetést tartogathat. Elvégre a történelemben már arra is volt példa, hogy egy koldusról – egész pontosan Jeanne de Valois-ról – kiderült, hogy ősi francia királyok voltak az elődei. Aki szeretné felkutatni a gyökereit az több vonalon is elindulhat.

Először is érdemes az ingyenes online adatbázisokkal kezdeni.

Ezen a téren a FamilySearch.org a legjobb. A használatához csak egy regisztráció szükséges. Ha ezen túl vagyunk akkor a keresésnél a "Feljegyzéseket" érdemes kiválasztani. Itt utánanézhetünk, hogy a családnevünk milyen történelmi dokumentumokban merült fel, legyen szó akár anyakönyvekről, népszámlálási iratokról, házassági vagy bevándorlási papírokról. Az oldal az egyes emberek kapcsán a születési és halálozási dátumok mellett rendszerint a szülők nevét, illetve a keresztelés napját és idejét is kiírja.

A portál nagy előnye, hogy az eredeti, beszkennelt történelmi dokumentációkat is megnézhetjük.

Ezekből akár érdekes plusz információk is elő kerülhetnek. Például az anyakönyvi kivonatokból megtudhatjuk a felmenőink foglalkozását vagy a haláluk okát. Emellett több plusz szolgáltatást is el lehet érni az oldalon: például a családfa áttekinthető felrajzolását is segíti az alkalmazásuk.

Ez egy nemzetközi szájt, ezért nem csak magyar adatok vannak feltöltve. Akár Amerikában élő rokonoknak is utána lehet járni. Az oldalon elérhető iratokat összesen több mint 140 országban gyűjtötték össze. Ehhez tudni kell, hogy a FamilySearch már jóval az internet előtt is működött. Az Egyesült Államokban az elődje már 1894-ben elindult, épp azzal a céllal, hogy a családfakutatáshoz szükséges információk könnyedén elérhetőek legyenek.

A non-profit működő FamilySearchnek jelenleg 5100 központja van a világban. A neten is elérhető adatbázisukban több mint 5 milliárd dokumentum között tudunk keresni. A portál tulajdonosa a mormon hitközösség, vagyis teljesebb nevükön Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyház. A családfakutató portáljukon az első belépés előtt rá is kérdeznek, hogy tagjai vagyunk-e a felekezetnek, de ez egyáltalán nem feltétele a szájt használatának.

Hogyan tovább?

Az online kutatásnak persze megvannak a maga korlátai. Az Árpád-kori felmenőinkre például biztos, hogy nem az interneten fogunk rátalálni.

Az ingyenes webes adatbázis arra nagyon jó, hogy kedvet hozzon a családfakutatáshoz.

Ha ezután jobban el akarunk mélyedni a témában akkor két lehetőség áll előttünk. Az egyik az, hogy nyakunkba vesszük a lábunkat és felhajtjuk a családunkat érintő dokumentumokat, amelyek a neten már nem érhetőek el. Arra viszont érdemes készülni, hogy előbb utóbb itt is akadályokba fogunk ütközni. A XIX. század vége előtt az anyakönyveket latinul vezették. Ha a latin tudásunk nem erős akkor a kutatás hamar zsákutcákba fog futni. A legegyszerűbb megoldás egyben a legborsosabb is.

Megbízhatunk egy erre szakosodott céget, hogy gyűjtsenek össze minél több információt a családunkról. Az efféle szolgáltatások ára változó, de akár pár százezer forintba is kerülhet a kíváncsiságunk.