Ezt tanácsolja az amerikai Cápák között sztárbefektetője minden vállalkozónak

Siker2021. márc. 28.B.F.

Kevin O’Leary, a Cápák között amerikai verziójának (Shark Tank) sztárbefektetője minden bizonnyal alkalmas arra, hogy javaslatokat tegyen. A műsor a tizedik évadnál tart, O’Leary már több száz pályakezdő vállalkozónak adott tanácsot.

A kanadai üzletember, Kevin O’Leary maga is sikeres vállalkozó. Társalapítója például a Softkey Software Products technológiai vállalatnak, amelyet később a The Learning Company névre kereszteltek át. A cég hamar sikeres lett, és 1999-ben 4,2 milliárd dollárért adták el a Mattel Toy Company-nak, ezzel O’Leary multimilliomos lett.

O'Leary sokszor idézi fel az első cége eladása utáni napokat: ő és társalapítók hirtelen nagyon gazdagok lettek. Ilyenkor az újgazdag üzletemberek általában jachtot vásárolnak, vagy magánrepülőgéppel járják a világot. O’Leary ettől nagyon messze állt.

Szerinte saját vállalkozást alapítani egy „utazás”. Ez néha pénzügyi sikerrel végződik, amely aztán segít kialakítani a személyes szabadságot, a függetlenséget – és erre kellene fókuszálnia minden vállalkozónak.

Nincs szükségem több pénzre

teszi hozzá. Olyan tevékenységeket szeretne folytatni, amihez tényleg kedve van, a pénzügyi helyzete pedig ezt lehetővé teszi.

Minden vállalkozónak elmondom: Ne a készpénzre koncentrálj. Ez nem a kapzsiságról szól, hanem a személyes szabadságról.

Bár az olyan üzleti ikonok hatalmas vagyona, mint Jeff Bezos és Richard Branson, elég nyomós indoknak tűnhet, hogy a saját főnökünk akarjunk lenni, ez a pálya valójában nem erről szól, érvel O'Leary.

Fiatalabb korában O’Leary rajongott a fotózásért; még az is megfordult a fejében, hogy főállású fotós legyen belőle. De a fotós szakmában nagy a verseny, emiatt mostohaapja azt javasolta neki, hogy tanulja meg először, hogyan kell egy üzleti vállalkozást vezetni, fejlessze az üzleti ismereteit.

O'Leary az Ivey Business School üzleti iskolában diplomázott, majd vállalkozói tevékenységbe fogott. Most azt mondja, az üzleti sikere megadta neki a szabadságot, hogy visszatérjen a fotózáshoz.

Bizonyos szempontból ez egy kör. Megtettem, amit szerettem volna, mert valami másban sikeres voltam. Ez a nagyszerű dolog a vállalkozói létben – követheted az álmaid.

Nem csak a Shark Tank sztárja, sok sikeres vállalkozó hirdeti annak fontosságát, hogy ne csak a pénzügyek legyenek a fókuszban.

A Virgin Group alapítója, a milliárdos Richard Branson szerint az igazi sikert nem azzal érdemes mérni, hogy milyen gazdag vagy, hanem mennyire vagy boldog. Eközben a szintén milliárdos Warren Buffett azt mondja, ő a sikert azzal méri, hogy hány ember szereti őt.