GOMBAJÓ BIZNISZ - BIO-FUNGI

Siker2018. ápr 2.Növekedés.hu

Régiós szinten is jelentős agrárvállalkozás született a sokgenerációs gazdálkodási hagyományok és a multinacionális tapasztalatok ötvözéséből.
Mutsy Árpád
Fotó: Kőhalmi Péter


Főnöke a Kempinskiben egy reggel a fejéhez vágta, hogy nem csapatjátékos. Hazament, átöltözött, majd betoppant a családi céghez, és azt mondta: „gyerekek, jöttem”. Így emlékszik vissza a Bio-Fungihoz való csatlakozásának körülményeire Mutsy Árpád. A társaság azóta Kelet-Közép-Európa vezető gombaipari vállalkozásává fejlődött. Ócsai telephelyükön a hagyományos fehér és barna csiperkegomba mellett laskagombát, sárga laskagombát, déli tőkegombát, valamint cégcsoport szinten biominősítésű csiperkét és laskagombát is termeszt. A gomba növekedéséhez ideális körülményeket a legmodernebb, számítógép által vezérelt felszíni holland polcos technológia alkalmazása garantálja. Mindehhez az alapanyagot áporkai, saját komposztelőállító telephelyéről biztosítja.

A vállalkozói gondolkodásmóddal már gyerekkorában megismerkedett. Ifjúkorát a vajdasági Zentán töltötte, ahol már a nagyszülők nagyszülei is gazdálkodtak, a termények körét édesapja bővítette a gombával. A kertészeti egyetemet Magyarországon végezte, majd egy gombacsíragyártással és -forgalmazással foglalkozó nemzetközi cégnél helyezkedett el a ´90-es évek elején. A cégnél eltöltött 10 év alatt sikeres karriert futott be, megismerte a kapitalista nagyvállalati kultúrát, és szerteágazó kapcsolatrendszert épített ki.


Beszállásakor a Bio-Fungi kis gombatermesztő cégként működött, amelyet édesapja, öccse és gyerekkori barátja alapított
állampolgárság és helyismeret nélkül. A fejlődés nagyon lassú volt. „Szívós munkával a magból lett egy palánta 1992-től 2000-ig” – foglalja össze a Bio-Fungi első nyolc évét. Miután az erős alapok kiegészültek Mutsy Árpád multinacionális légkörben szerzett tapasztalataival, kapcsolati és információs tőkéjével, új fejlődési pályára állt a vállalkozás. A forgalom 2003 óta folyamatosan növekszik, árbevételének közel 60 százaléka az alapanyag, a komposzt előállításából származik. Ez a ´90-es években jó minőségben nem volt biztosított a térségben, ezért vágtak bele a gyártásába. Kezdetben csak saját magukat látták el, majd egyre több termesztőt is, fokozatosan megszerezve a piacot.

A komposztgyártás rendkívül tőkeigényes. Osztalékot a mai napig nem vettek fel a tulajdonosok, a nyereséget folyamatosan visszaforgatják. A beruházások és fejlesztések mindkét telephelyen folyamatosak. A cég tevékenységében kiemelt szerepet kap a társadalmi felelősségvállalás. 2012-ban indították el GoPink mellrák ellenes kampányukat, amelynek keretében minden év októberében rózsaszín tálcában szállítják friss gombatermékeiket a hazai partnereknek és a különleges csomagolású termékek eladásából származó bevétel egy részével támogatják a mellrák elleni küzdelmet. Ezen kívül a Magyar Élelmiszerbank Egyesület platina fokozatú támogatói. Az országban egyedülálló Iskola Gomba programjuk, amelynek keretében a részt vevő általános és középiskolák komposzttal teli gombatermő ládákat kapnak. A program célja, hogy a tanulók elméletben és gyakorlatban is megismerjék a gombák világát és megértsék, hogy a gomba milyen különleges élőlény és egyben egy nagyon finom élelmiszer is.

Mivel a társaság ekkorára nőtt, a vállalkozó nagy odafigyeléssel tanulmányozza a szervezetfejlesztési és termelésszervezési elméleteket (lean, kaizen), hogy a családi és a multinacionális cégkultúra ötvözésével egy olyan proaktív szervezetet kovácsoljon, amely képes a következő öt-hat év kihívásait előre látni és arra megfelelő válaszokat adni. Büszkék rá, hogy egy gyorsan romló mezőgazdasági terméket 500-1000 kilométeres körben tudnak szállítani. Elkészültét követően a 10 országba exportált komposzt egy órán belül a kamionban, a friss gomba pedig a leszedését követő 24-36 órán belül a magyar, osztrák, szlovén és szlovák fogyasztó asztalán van. Az eddig befektetett munka elismerése, hogy 2017-ben a cég elnyerte a K&H Bank Családi vállalatok Kiválósági Díját. Mutsy Árpádot pedig az Év Agrárembere Kitüntető Díjjal ismerték el, valamint a Kertészet kategória nyertese is ő lett.

Forgalom (milliárd Ft)

2013: 6,39

2014: 7,34

2015: 8,56

2016: 9+*  

EBITDA (milliárd Ft)

2013: 1,90

2014: 2,05

2015: 2,07

2016: 2**

*cégközlés

**megközelítő adat, cégközlés  

A Bio-Fungi a Budapesti Értéktőzsde: BÉT50 – Ötven hazai sikervállalat kiadványában is szerepelt (2016)

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.