ÍME KÍNA 10 LEGGAZDAGABB EMBERE

Siker2018. márc 5.Növekedés.hu

Kína a világ milliárdosainak 10 százalékának ad otthont, a Wealth-X felmérései szerint. Ami azonban még megdöbbentőbb, hogy az ázsiai ország legvagyonosabbjainak 94 százaléka önerőből vált gazdaggá. A CNBC összegyűjtötte Kína leggazdagabb embereit, akik közt szép számmal akadnak cégvezetők, de még egy labdarugóklub résztulajdonosa is.

A kínai milliárdosok mindössze 2 százaléka vált örökség segítségével vagyonossá, 4 százalékuk a vállalkozói tevékenység és az örökség kombinációjával, a többi 94 százalék önerőből. Ez a trend éles ellentétben áll a globális átlaggal. Összességében ugyanis a világ milliárdosainak 55 százaléka vált önerőből gazdaggá, 13 százalékuk örökség segítségével, 32 százalékuk pedig az örökség és az üzleti sikerek kombinációjából. Ráadásul a kínai milliárdosok viszonylag fiatalabbak a globális átlagnál: egy átlagos milliárdos Kínában 53 éves, globális szinten pedig 64. Nem is szaporítjuk tovább a szót, jöjjön a 10 leggazdagabb, akik közt többen is a világ legnagyobb cégeit irányítják.

  1. Huateng Ma

Nettó vagyon: 50,1 milliárd USD A kínai milliárdos vagyonát az általa alapított Tencent nevű vállalatának köszönheti, ami Kína egyik legnagyobb cégévé nőtte ki magát. A legnépszerűbb mobil üzenetküldő alkalmazás tulajdonosa a szórakoztatóiparban is tevékenykedik.  

  1. Jack Ma

Nettó vagyon: 41,2 milliárd USD Karrierjét tanárként kezdte, sokáig nem talált állást, a KFC sem kért belőle. A cége, az Alibaba azonban alig két évtized alatt a világ egyik meghatározó cégévé vált. Az e-kereskedelmi óriás amellett, hogy meghódította a kínai piacot, olyan globális riválisokat is megelőzött, mint az Amazon.

  1. Hui Ka Yan 

Nettó vagyon: 33,9 milliárd USD Hui Ka Yan, másnéven Xu Jiayin az egyetem elvégzése után egy egész évtizeden át dolgozott technikusként egy acélgyárban, mielőtt elnökké avanzsált a kínai ingatlanfejlesztő Evergrande Groupnál.

  1. Wang Jianlin

Nettó vagyon: 30,1 milliárd USD Wang tizenhat évig szolgált a Kínai Népi Felszabadító Hadseregben, mielőtt 1988-ban megalapította a Dalian Wanda Group-ot, amely mára Kína egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cégévé vált. Érdekesség, hogy Wang a spanyol Atletico Madrid labdarúgóklub 20 százalékát is birtokolja.

  1. Yang Huiyan

Nettó vagyon: 24.6 milliárd USD Yang Huiyan Kína leggazdagabb hölgye, a Country Garden Holdings többségi részvénytulajdonosa. A cég vezetőségéhez tartozik egyébként a testvére is. Yang az Ohio Állami Egyetemen 2003-ban diplomázott. Érdekesség, hogy 25 évesen már a leggazdagabb kínaiak közé tartozott. Van egy lánya, aki szintén vállalkozást alapított 1997-ben.

  1. Ding Lei

Nettó vagyon: 18, 5 milliárd USD Ding a kínai NetEase cég alapítója, amely online tartalmakat, kommunikációs és kereskedelmi szolgáltatásokat nyújt. 1997-ben indította el az üzletet, miután befejezte tanulmányait az elektronikus tudomány és technológia területein.

  1. Zhang Zhidong

Nettó vagyon: 17,3 milliárd USD A Tony Zhang néven is ismert üzletember a Tencent társalapítója. 

  1. Yan Jiehe

Nettó vagyon: 14,1 milliárd dollár Yan elmondása szerint a legkorábbi emléke az, hogy éhes. Csakúgy, mint a szülei, karrierjét ő is iskolai tanárként kezdte, mielőtt 1995-ben elindította a China Pacific Construction Group-ot.

  1. Lei Jun

Nettó vagyon: 12,5 milliárd USD Az egyetemen számítástechnikát tanult, majd mérnökként dolgozott. 2010-ben alapította meg az okostelefonokat és szoftvereket gyártó cégét, a Xiaomit.

  1. Li Hejun

Nettó vagyon: 1.9 milliárd USD A gépészmérnöki diploma megszerzése után, Li 1991-ben megalapította a Hanergy-t, amihez 50 000 yuant (kb. 8000 dollárt) kölcsönzött főiskolai tanárától, a cég honlapja szerint. A Hanergy ma a világ egyik vezető megújuló energiával foglalkozó vállalata.

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.