Kevésbé ismert tények a Twitter új vezetőjéről

Siker2022. jan. 2.B.F.

Parag Agrawal tíz évvel ezelőtt még a Twitter mérnöke volt, ma már a vezérigazgatója. 37 esztendősen ő az egyik legfiatalabb az S&P 500-as vállalatok vezetői közül.

Jack Dorsey, a Twitter társalapítója azonnali hatállyal lemondott vezérigazgatói posztjáról november végén. Parag Agrawal vette át a vezetést, aki mindössze egy évtizede, 2011-ben csatlakozott a Twitterhez szoftvermérnökként.

Mindössze hat év kellet ahhoz, hogy technológiai vezetővé léptessék elő. Agrawal többek között azzal szerzett magának hírnevet a cégnél, hogy számos olyan funkciót bevezetett, amelyek elősegítették a Twitter közönségének növekedését - írja a CNBC.

10 évvel ezelőtt csatlakoztam a céghez, amikor kevesebb mint 1000 alkalmazott volt...

– írta az alkalmazottainak küldött e-mailben Agrawal, aki jelenleg több mint 5500 alkalmazottat felügyel. Az e-mailben utalt arra, hogy ő is ugyanúgy megjárta azokat a hullámvölgyeket, mint a többiek, a kihívások és akadályok őt sem kerülték el, és ő is tisztában van a cég győzelmeivel és a hibáival.

Ki is ő pontosan?

Mielőtt a Twitterhez került volna, Agrawal kutatóként dolgozott különböző technológiai vállalatoknál – LinkedIn-oldala szerint az AT&T Labs-nál, a Microsoftnál és a Yahoo-nál –, és a Stanford Egyetemen doktorált informatikából.

Bár egyelőre nincs akkora népszerűsége, mint a többi techzseninek, úgy tűnik, ez hamar meg fog változni. A bejelentés után ugrásszerűen megnőtt a Twitter-követőbázisa, és ma már több, mint 399 ezer követővel büszkélkedhet.

Milyen eredmények fűződnek a nevéhez a Twitternél?

A Twitter egyik sajtóközleményéből kiderül, hogy Agrawal volt az első olyan személy a cégnél, aki kiérdemelte a Kitűnő szoftvermérnök, azaz a „Distinguished Software Engineer” címet.

Mérnökként Agrawal a cég reklámcsapatában kezdett dolgozni. Többek között a platform algoritmusait is továbbfejlesztette, hogy relevánsabb tweetek jelenjenek meg a felhasználók idővonalain.

Munkája elősegítette a Twitter közönségének növekedését. Agrawal már jóval azelőtt „sztárnak” számított a cégnél, mielőtt Dorsey-t leváltotta volna.

Technológiai vezetőként Agrawal olyan projektekben is közreműködött, mint a Twitter által alapított Bluesky, ami egy webkutatással foglalkozó szervezet. Céljuk, hogy új technológiákkal alapjaiban változtassák meg a közösségi oldalak működését.

A Twitter igazgatótanácsa egyetértett Agrawal kinevezésével, egyúttal kinevezték a cég igazgatótanácsába is. Dorsey mandátuma 2022-es lejártáig a Twitter igazgatótanácsában marad.

Dorsey úgy fogalmazott, hogy már jó ideje őt szánta a vezérigazgatói posztra, tekintettel arra, hogy

milyen mélyen megérti a céget és annak igényeit.