Megegyezett a TikTok a zenekiadóval: Taylor Swift után jöhet vissza Billie Eilish és Ariana Grande

Siker2024. máj. 2.F. P.

Hónapokon át tartó vita, és az előadók dalainak TikTokról való visszavonása után végül megegyezett a kínai közösségi média platform és az UMG zenekiadó. Az előadók ezután nagyobb bevételhez jutnak.

Egyezségre jutott a TikTok és a Universal Music Group a jogdíjakról: több millió zeneszám kerül vissza a platformra, a felhasználók ismét szabadon felhasználhatják őket videóikhoz. A vita azon robbant ki, hogy a TikTok rendkívül alacsony jogdíjat fizetett az előadóművészeknek zenéik korlátlan felhasználási lehetősége után, és ezt az UMG megelégelte.

A hosszas huzavona vélhetően nem tett jót a TikToknak, a kiadók és a zenészek pedig nem akarják, hogy az alacsony jogdíjak kiterjedjenek az iparágra, inkább megregulázzák az egy szál fecskét, mielőtt nyarat csinálna. Ráadásul a TikTok most az USA-ban is szorongatott helyzetben van, miután kínai tulajdonosának el kell adnia a közösségi médiát, különben betilthatják.

Most a Universal főnöke egy emailben megerősítette a BBC-nek, hogy a vita véget ért, megnövelik a művészeknek fizetendő összeget: a levett számok a következő két hétben visszakerülnek a felületre. Taylor Swift, aki a legnagyobb húzónév az UMG-nél, már korábban külön egyezséget kötött a TikTokkal, miután saját maga birtokolja dalainak szerzői jogait.

A TikTok azt is vállalta, hogy korlátozza a mesterséges intelligencia felhasználásának lehetőségét, hogy a mesterséges zene ne szorítsa ki az emberi alkotást, illetve ne módosíthassa úgy a meglévő szerzeményeket, hogy kétségbe vonható legyen, hogy kit illet a jogdíj. Magyarán, megpróbálják megakadályozni, hogy az MI, "koppintsa" a számokat, és így ki lehessen kerülni a jogdíjfizetést.