Mekkora vagyon öröklődik a Kennedy-klánban?

Siker2023. aug. 26.Áldott Rebeka

A Kennedy klán évtizedek óta Amerika egyik legismertebb és legbefolyásosabb családja. Az ifjabb Robert F. Kennedy a negyedik olyan családtag, aki elindul az elnökválasztásokon. A bennfentesek szerint azonban ő az első, aki ezt a lépést jelentősebb családi támogatás nélkül teszi meg. A Kennedy sarjnak szembesülnie kellett a népes családfa hátrányaival is. Hiszen a családi örökség nagyrész feldarabolódott, mire RFK Jr. rátehette volna a kezét.

Robert F. Kennedy szűkebb családfáját vizsgálva számos sikertörténetet találunk. Nagyapja, Joe Kennedy részvények spekulációival és ingatlanbefektetésekkel alapozta meg a család vagyonát. Kilenc gyermeke közül a legfényesebb karriert három fia futotta be.

John Fitzgerald Kennedy az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke volt 1961 és 1963 között. Robert Francis Kennedy az Egyesült Államok igazságügy-minisztere és legfőbb ügyésze volt 1964-ig, majd lemondása után New York szenátoraként tevékenykedett haláláig.

Míg Edward „Ted” Kennedy Massachusetts államot képviselte az Amerikai Egyesült Államok Szenátusában. A Kennedy család vagyonát a Forbes 2015-ben 1,2 milliárd dollárra becsülte.

A hatalmas családi örökséghez azonban népes rokonság is társult, ezért RFK Jr. is csak a Kennedy-klán vagyonának töredékét tudhatja magáénak.

A Forbes beszámolója szerint Robert F. Kennedy Jr. nettó vagyona körülbelül 15 millió dollár. Ez az összeg azonban magában foglalja házastársa, Cherly Hines színésznő vagyonát is.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy RFK Jr. egyáltalán nem részesült családi örökségből. Részesedéssel rendelkezik a Kennedy-trösztökben, amik egészen 1962 óta vannak a család tulajdonában.

Az őseitől legalább 4 millió dollár értékben örökölt. Ennek nagy részét a Wolf Point-i részesedései teszik ki.

Ez a fejlesztés Chicago belvárosában kapott helyet, azon a földterületen, amit nagyapja, Joe, szerzett még az 1940-es években.

A houstoni székhelyű Hines ingatlanóriással és az AFL-CIO szakszervezeti szövetség ingatlanosztályával együttműködve épített ki a Kennedy család két luxus bérlakástornyot a helyszínen.

Emellett helyet kapott egy 60 emeletes felhőkarcoló is, ahol több, mint 1,2 millió négyzetméternyi területet kínálnak bérbeadásba. Júniusban benyújtott pénzügyi nyilatkozata alapján RFK Jr. 1,75 és 6,5 millió dollár közötti tőkerészesedéssel rendelkezik a projektben.

Kennedy egyéb forrásai közé tartoznak részvénybefektetések, magántőke és fedezeti alapok.

Ezek összesen 500.000 dollár tesznek ki, amit a Park Financial Holdings kezel. RFK Jr. az Arctic Royalty-ben is rendelkezik 31.000 és 115.000 dollár értékű részvénnyel, ami egy texasi és oklahomai olaj- és gázlízinggel foglalkozó betéti társaság.

RFK Jr. gazdagsága azonban nem csak nagyapja vagyonkezelői alapjaiból származik. Vagyonának nagy részét Los Angeles-i ingatlana teszi ki. Ezenfelül számos egyéb befektetéssel, köztük több mint 100.000 dollár értékű Bitcoinnal is rendelkezik. Kennedy beszédet is tartott egy kriptovaluta konferencián az év elején.

Elnökként gondoskodni fogok arról, hogy a Bitcoin birtoklásához és használatához való joga sérthetetlen legyen

– mondta a tömegnek. Kennedy ezenfelül jól is házasodott. Felesége, Cheryl Hines több mint 1 millió dollárt keresett 2022-ben és 2023 elején, amikor feltűnt „A Sorsról” című filmben és az HBO „A légikísérő” című sorozatában. Cherly a nyugdíjszámláin 600.000 és 1,7 millió dollár közötti megtakarításokat számlál. Az összeget főként részvény- és kötvényindex alapokban tartja.

De jelentős vagyont halmozott fel saját jogán is. RFK Jr. több mint 5 millió dollárt keresett az ügyvédi irodáján, a Kennedy & Madonna LLP-n, keresztül 2022 elejétől 2023 közepéig. RFK Jr. más ügyvédi irodáknak is dolgozik, a Wisner Baum tanácsadójaként ugyanebben az időszakban több mint 1,5 millió dollár bevételre tett szert.

Los Angelesben 2021-ben 5,9 millió dollár értékben adta el 5600 négyzetméteres otthonát a házaspár.

Az adásvétel után egy 7 millió dolláros, 5900 négyzetméteres telket építettek fel a szomszédságban. Ehhez az ingatlanhoz kötődik a házaspár 4,5 millió dolláros jelzálog tartozása.

Emellett a keleti parton is birtokolnak egy hat hálószobás házat, a Hyannis Portban. Ennek értéke körülbelül 3 millió dollárra rúg, az 1,75 millió dolláros jelzáloghitel levonása előtt.