Milliárdosok, akik 40 éves koruk után gazdagodtak meg

Siker2021. nov. 13.B.F.

A leggyakrabban azoknak a sikertörténetéről lehet hallani, akik fiatalon érték el az áttörést a karrierjükben: ilyen például Mark Zuckerberg vagy Evan Spiegel – ők 23, illetve 25 évesen lettek milliárdosok. Az évtized legsikeresebb vállalatait körülvevő narratívákból azt gondolhatnánk, hogy az üzleti világban inkább a fiatalok érvényesülnek, de ez korántsem ennyire fekete-fehér.

A Facebook-alapító egyszer megjegyezte, hogy „a fiatalok csak simán okosabbak", a PayPal pedig évente 100 ezer dollár ösztöndíjat oszt ki tehetséges vállalkozóknak – akiknek 23 év alattinak kell lenniük.

Ugyanakkor több jel is arra utal, hogy nemcsak a fiataloké a világ – írja a Virtual College. Az amerikai Census Bureau szerint

a sikeres vállalkozások többségét középkorúak alapították. A kutatásaik szerint például a 35 évesek háromszor nagyobb valószínűséggel alapítanak sikeres vállalkozást, mint a 22 évesek.

Érdemes kiemelni még azt is, hogy az adatállományukban szereplő 2,7 millió alapító életútját elemezve megállapították, hogy a cégek alapítóinak átlagéletkora a vállalatok létrehozásakor 41,9 év volt.

Milliárdosok, akik 35 évesen, vagy azt követően érték el az áttörést a karrierjükben

A stílusikon, Giorgio Armani 41 éves korában alapította meg a ma már jól ismert divatházat.

Az orvosi diplomát és hároméves katonai szolgálatot követően Armani kirakatrendezőként talált állást egy milánói áruházban, amely a divatvilág felé sodorta útját.

Giorgio Armani

James Dyson neve a különböző takarító és háztartási gépekhez fűződik. Karrierje elején részben felesége pénzügyi segítségével tudta piacra dobni első porszívóját, több mint ötezer hibás prototípus után. 1991-ben alapította meg saját cégét, a Dyson Ltd-t, 44 évesen.

A világ egyik piacvezető energiaitala a Red Bull, a céget 1984-ben alapította 40 esztendősen Dietrich Mateschitz. A Red Bull előtt Mateschitz a német fogyasztási cikkeket gyártó Blendax cég marketingvezetője volt.

Jack Ma 1999-ben, 35 évesen alapította az Alibabát, akkoriban angoltanárként dolgozott, ma 40,9 milliárdos vagyona van és Kína egyik leggazdagabb embere.

Jack Ma

Amancio Ortega a Zara divatlánc és anyavállalata, az Inditex korábbi vezérigazgatója Európa harmadik leggazdagabb embere. 1975-ben nyitotta meg az első Zara üzletet, ekkor 39 éves volt.

Amancio Ortega

A Shangri-La Hotels luxusszálloda-céget, amely ma már több mint 100 luxusszállodával és üdülőhellyel rendelkezik szerte a világon, Robert Kuok alapította 1971-ben, 48 évesen.