Ők Európa leggazdagabb uralkodói családjai

Siker2019. aug. 10.Növekedés.hu

Nem nagyobb királyságokból, hanem kisebb hercegségekből kerül ki Európa három leggazdagabb uralkodói családja.

Ha a királyi családok vagyona kerül szóba, akkor sokszor a brit uralkodói család jut eszünkbe, miközben az 500 millió dolláros vagyonuk ahhoz sem elég, hogy a világ 10 leggazdagabb királyi családja közé kerüljenek. A Business Insider idén is közreadta a világ legvagyonosabb királyi családjait rangsoroló tízes listáját, ahová Európából csak három család került fel, mindegyikük egy-egy kisebb hercegséget képvisel. Az öreg kontinens hármas toplistája eszerint így néz ki:

3. II. Albert monacói herceg, 1 milliárd dollár

A monacói herceg országának negyedét birtokolja, emellett lenyűgöző autó- és bélyeggyűjteménnyel rendelkezik. Édesanyja, az 1982-ben elhunyt Oscar-díjas színésznő, Grace Kelly philadelphiai otthonát 2016-ban 754 ezer dollárért vásárolta meg.

2. II. János Ádám liechtensteini herceg, 3,5 milliárd dollár

A liechtensteini hercegi ház vagyona jórészt a kezükben lévő LGT bankcsoportnak, illetve a hercegi alapítványon keresztüli befektetéseknek köszönhető. Utóbbiak között ingatlanok, erdők és borászatok is szerepelnek. 

1. Henrik luxemburgi nagyherceg, 4 milliárd dollár

Európa leggazdagabb uralkodói családját a luxemburgi nagyhercegség adja. Az uralkodói család ugyan nem kap fizetést az államtól, de 1948 óta minden évben közel 325 ezer dollárhoz jut hozzá az államkasszából a „működési” költségeire.

Világszinten nem jelentősek az európai királyi családok vagyonai

A három legvagyonosabb európai uralkodói család vagyona világszinten nem számít kiugrónak, nem is férnek be a 10 legvagyonosabb királyi család listájának első öt helyére. II. Albert monacói herceg vagyona a lista 10. helyére elég, míg a liechtensteni herceg a 7., a luxemburgi nagyherceg a 6. helyre került fel.

A világ leggazdagabb uralkodójának a thaiföldi király, Maha Vajiralongkorn számít 30 milliárd dolláros vagyonával. Övé a világ legnagyobb gyémántja, az 545 karátos Golden Jubilee Diamond.