Filmajánló - Öt kiváló horror az elmúlt évekből

Elemzések2019. aug. 10.D.J.

Ezek elé a filmek elé érdemes lehuppani, ha egy kis borzongásra vágyik.

A Babadook (The Babadook)

Mióta James Wan rendezésében megjelent a "Démonok között", a mozikat elárasztották a középszerű szellemtörténetek. Ezeknél a sztorik az ismert klisékből építkeznek. Mindig van egy ház, amelynek sötét múltja van. A helyet kísértő rémségek pedig rendre olcsó ijesztgetésekkel próbálják fenntartani a néző figyelmét. A felbukkanásaikat általában ordító hangeffektek kísérik. Ami egy idő után inkább fárasztó, mint izgalmas. "A Babadook" első pillantásra olyan, mint bármelyik tucat-horror az elmúlt évekből. A természetfölötti itt is egy baljóslatú házban hozza a frászt a főszereplőkre. Csakhogy a filléres rémisztgetéseket a rendező a kukába dobta, helyette pedig inkább kiváló hangulatépítéssel dolgozott. A film végére még egy remek csavar is került.

Valami követ (It Follows)

Arra, hogy néha egy egészen egyszerű koncepció is lehet ijesztő, a "Valami követ" remek példa. Ebben a 2014-es alkotásban a gonosz nem ölt rémpofát. Van hogy egy barát vagy egy ártatlan idegen képében érkezik. Nem rohan ordítva baltával a kezében. Csak nyugodtan, kimért tempóban lépked az áldozat nyomában. Viszont ha utoléri az illetőnek vége. Az "It Follows"-t Quentin Tarantino is imádta. Ahogy ő mondta: bár a végével nem volt teljesen megelégedve, ebben a zsánerben hosszú idő óta ez a film bírt a legjobb alapötlettel.

Vonat Busanba - Zombi expressz (Train to Busan)

A rettenetes magyar cím ne ijesszen meg minket. Ez ugyanis a Walking Dead sorozatot is könnyedén lekörözve az élőhalottas produkciók közt a legjobb az utóbbi évekből. A történet egyszerű, mint egy faék: apuka a kislányával épp a vonaton utaznak, amikor elszabadul a pokol és mindent elárasztanak a zombik. A film hol remek drámát épít ki a túlélők között, hol adrenalin pumpáló akciókkal rukkol elő. Akár csak a lista előző szereplőjének ennek is van egy híres rajongója. A horror-irodalom atyja Stephen King ugyanis odáig volt érte.

Elmebeteg (Maniac)

A talált felvételekre alapuló horrorfilmeket annak idején a Blair Witch Project tette népszerűvé. Ezekben az eseményeket folyamatosan a szereplők szemszögéből követjük, hisz csak azt látjuk, amit felvettek a kameráikkal. Az "Elmebeteg" ezt a koncepciót viszi tovább egy kisebb csavarral. Itt már nincsenek kamerák. Szimplán csak végig a gyilkos szemével követjük az eseményeket. Mintha állandóan a fejében lennénk. A gaztevő –akit a Gyűrűk Ura filmek Frodója, Elijah Wood játszik- csak akkor tűnik fel a vásznon, ha a szereplő épp belenéz egy tükörbe. Nem egy szívderítő film, viszont rém hatásos.

Halállista (Kill List)

Vannak horror filmek, amik nem elégszenek meg némi ijesztgetéssel: inkább sokkolják a nézőt. Ez a brit film is ebbe a kategóriába esik. Úgy kezdődik mintha egy családi drámába oltott bűnügyi film lenne. Egy volt katona Jay elvállal egy bérgyilkosságot. Az ügy viszont ahogy telik az idő egyre bizarabbá válik. Végül az egész egy szürrealisztikus horrorba csap át. Tipikus megosztó film: vagy imádni vagy utálni fogjuk.