110 milliárd forintot fizet az Apple a Shazamért

Tech2017. dec 12.Növekedés.hu

Közel 110 milliárd forintnak megfelelő összegért vásárolja fel az Apple a zeneszámokat hallás után felismerő Shazam alkalmazást fejlesztő brit vállalatot - erősítette meg az "almás" cég. Lehet, hogy a felhasznáók ezután csak Apple készülékkel tudják majd használni az ingyenes szolgáltatást.
 
A neves TechCrunch oldal értesülései szerint felvásárolhatja a Shazamot az Apple, méghozzá mintegy 400 millió dollárért, ami 108 milliárd forintnak felel meg. A hírt maga az Apple vezetése is megerősítette nemrégiben. Egy legutóbbi tőkeemelés alapján kalkulálva két éve még több mint kétszeresét érhette ennek a vállalat, mert a növekedési kilátásai akkor jobbnak tűntek. Olyan befektetők szálltak be, mint a Universal Music, a Sony Music,  vagy az Access Industries, amely a Warner Music tulajdonosa. Viszont a megoldást fejlesztő cég tavaly is csak bő 40 millió fontos bevételt jelentett, vesztesége pedig négymillió font volt, holott a korábbi várakozások ennél jóval optimistábbak voltak. Pedig tavaly ősszel már egymilliárdan töltötték le. Igaz az app a mai napig ingyenes, legfeljebb megvételre „ajánlgatja” a felismert számokat, illetve reklámokat jelenít meg. Illetve azoktól kér pénzt, akik reklámmentes app-ot szeretnének futtatni.
 
De mi is ez? A Shazam olyan telefonos alkalmazás, amely felismeri a zeneszámokat, méghozzá hallás után. Tehát úgy működik, azaz mintha az ember füle volna. Ezt az applikációt az okostelefonunkon bekapcsolva környezetben játszott, jól hallható zeneszámot, filmet, reklámot vagy tévéműsort a hangminta, illetve a szövegrészletek alapján beazonosítja, majd megadja annak címét, előadóját. A szoftverfejelsztéssel foglalkozó brit kisvállalatot (ma úgy mondjuk: startupot) tizennyolc éve alapították, ám csak 2008 után lett igazán felkapott, amikor 8 millió fölé nőtt az adatbázisában tárolt dalok száma. Ez ma 11 millió. (Eleinte ugyanis csak dalokat tudott felismerni a program, illetve első verziói nem okostelefonokon futottak.)
 
Visszatérve erre a friss hírre: ezzel a nagy felvásárlással feltehetőleg az Apple Music zenestreaming szolgáltatást dobná fel az almás cég. Miért? Hogy végre a Spotify-al szemben az Apple Music helyzeti előnyre tegyen szert. A dolog nem váratlan, mert a Shazam már egy ideje „eladósorban van” – legalábbis erre lehetett következtetni a cégvezető nyilatkozataiból. 
 
A felhasználóknak fontos lehet, hogy egy idővel a felvásárlás után lehetséges, hogy az ingyenes verzió csak az Apple iTunes és/vagy az Apple Music programokkal működhet majd együtt. Apple Music ma mintegy 30 millió felhasználós, ám a Spotify 140 milliós táborral bír, melynek közel fele fizet is ez utóbbiért.
 
Persze közel sem a Shazam felvásárlása az Apple egyedüli „zenés” felvásárlása: három éve vették meg a Beats nevű, fülhallgatóiról híres vállalatot, nem kevesebb, mint 3 milliárd dolláért.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.