MNB: Az export kitörési pont a kkv-knak

Elemzések2017. dec 12.Növekedés.hu

A magyar kis- és középvállalatok mindössze öt százaléka exportál, ami elmaradást mutat az uniós és a visegrádi államokhoz képest - derül ki a jegybank növekedési jelentéséből. A külpiacra lépés a termelékenység, a beruházás és a versenyképesség szempontjából is óriási előrelépés lenne a kkv-szektornak. A kisvállalatok exportra lépésének legfőbb akadálya a tőkehiány, a termékek alacsony versenyképessége, illetve a jól képzett munkaerő és a nyelvtudás hiánya - áll az elemzésben. A nagyvállalatok háromszor versenyképesebbek, mint a hazai tulajdonú mikro-, kis-, és középvállalatok, amelynek egyik fő oka, illetve okozata, hogy a kkv-k mindössze öt százaléka dolgozik külföldi piacokra.  Ha a külföld felé értékesített áruk értékét, és nem az exportáló cégek számát nézzük, akkor az arány jobb, körülbelül 20 százalék, ám még ez is lemaradást mutat az uniós és a visegrádi átlaghoz képest. A különbség különösen szembeötlő, ha a kkv-k által foglalkoztatottak arányát (mintegy 70 százalék) vesszük alapul, illetve azt, hogy a magyarországi vállalatok közel száz százaléka a kkv-szektorhoz tartozik. Az MNB elemzése a polarizálódott magyar gazdaságban a kkv-k kitörési lehetőségeként az exportot jelöli meg, mert pozitívan hat a termelékenységre, a versenyképességre, a beruházásokra és a foglalkoztatottak létszámára. Az exportáló és nem exportáló vállalatok között a termelékenységet nézve legalább 30 százalékos a különbség, és a legtöbb exportáló a külpiacra lépést megelőző egy évben erőteljesen növekszik a nem exportálókhoz képest. A jegybank kutatói szerint minél kisebb egy cég, annál több idő szükséges ahhoz, hogy exportpiacra lépjen, gyakran akár négy évbe is beletelik a kijutás. Az exportra termelt áruk a technológiai intenzitást nézve is jelentősen elmaradnak a nagyvállalatoktól. A kkv-k nem a magas tudásintenzitású ágazatokban exportálnak: a kisvállalatok tudás- és technológiaigényes exportjának aránya mindössze 7-11 százalék közé tehető az összes kivitelükhöz képest.

Az MNB szerint leginkább

  • a tőkehiány,
  • a támogatottság hiánya,
  • az információhiány,
  • az adminisztrációs költségek és
  • a jogszabályok hátráltatják a kkv-kat,
  • amikor export piacra lépnének.

A vállalati export-korlátok között szerepel

  • a termékek ára,
  • a külpiacra lépés költsége,
  • a termékek minősége,
  • a munkaerő képzettsége és a nyelvtudás.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.