Akár 20 millió munkahelyet válthatnak ki a robotok

Tech2019. júl. 6.Növekedés.hu

Minden egyes új ipari robot 1,6 feldolgozó-ipari munkahelyet vált ki, 2030-ig akár 20 millió munkahelyet vehetnek el - vélik az Oxford Economics kutatói.

A robotok miatt a 2000-es évek óta körülbelül 1,7 millió feldolgozó-ipari munkahely veszett el, olvasható a bbc.com hírportálon. Ezek közül 400 ezer volt Európában, 260 ezer az Egyesült Államokban és 550 ezer Kínában. 

A robotok 2030-ig világszerte akár 20 millió feldolgozó-ipari munkahelyet válthatnak ki, véli az Oxford Economics tudományos elemző műhely. Az elemzés szerint további veszély, hogy a robotok által a feldolgozó-iparból kiszorított munkavállalók a közlekedés, az építőipar, a karbantartás és a hivatali adminisztráció területein kapnak új munkát – amelyek idővel szintén az automatizálás áldozataivá válhatnak.

Minden egyes új ipari robot 1,6 feldolgozó-ipari munkahelyet söpör ki, a folyamat nagyobb mértékben érinti azokat a régiókat, ahol a dolgozók átlagos képzettsége a legalacsonyabb,

ami egyébként is gyengébb gazdasági teljesítménnyel és magasabb munkanélküliséggel jár együtt, véli az Oxford Economics.

Átlagosan azzal lehet számolni, hogy minden egyes további robot, amelyet az ilyen, alacsony átlagos képzettségű régióban állítanak be, közel kétszer több munkahely elvesztésével járhat, mint akár ugyanazon ország magasabb átlagos képzettségű térségeiben. Ez erősíti a már egyébként is növekvő gazdasági egyenlőtlenséget, szögezte le az Oxford Economics.

Megfigyelhető az is, hogy az ismétlődő műveletekből álló munkák esetében nagyobb a robotok által történő kiváltás kockázata. Azok a munkák, amelyek nagyobb átélést, alkotókészséget és társadalmi intelligenciát követelnek, várhatóan még évtizedeken át emberi részvételt követelnek. 

A szakértők azonban hozzáteszik: a növekvő automatizálás is teremt új munkahelyeket és erősíti a gazdasági növekedést.

Fontosnak tartják, hogy lépések történjenek a jövedelem-különbségek káros növekedésének megakadályozására. 

A kutatók felhívták a politikusokat, üzleti vezetőket és tanárokat, készítsék fel a munkavállalókat a növekvő automatizálás kihívásaihoz történő alkalmazkodásra.