Bitcoinra mennek a koronavírussal visszaélő kiberbűnözők

Tech2021. márc. 29.Növekedés.hu

Ál-weboldalakon árulnak hamis koronavírus elleni védőoltást különböző nemzetközi bűnözői csoportok. Az Interpol szerint aki ilyet rendel, az az egészségén kívül az adatait is kockáztatja, ráadásul a szervezett bűnözést pénzeli.

Új módszerekkel próbálnak pénzhez jutni a koronavírus-járványt kihasználva a kiberbűnözők – közölte a napokban az Interpol.

A Nemzetközi Rendőrségi szervezet szerint a bűnözői csoportok már olyan weboldalakat csinálnak, amelyek szinte pontosan úgy néznek ki, mintha egy legitim nemzeti vagy világszervezet honlapjai lennének. Egy nagyon feltűnő dolog azonban van velük: azt írják, hogy előrendelhető náluk a koronavírus elleni vakcina. A pénzt általában Bitcoinban kérik, de persze más megoldásokat is elfogadnak.

Ezzel csak az a baj, hogy a védőoltások nem kerülnek kereskedelmi forgalomba. Az interneten és a sarki boltban sem lehet megvenni azokat, azaz aki rendel és kap is valamit, az biztosan hamis termék lesz.

Ráadásul, aki mégis bedől egy ilyen weboldalnak, az azt is kockáztatja, hogy ellopják az adatait, a pénze pedig a szervezett bűnözéshez kerül.

Jürgen Stock, az Interpol főtitkára a testület honlapján emlékeztetett, hogy a bűnözők már a járvány elejétől kihasználják az emberek félelmeit a gyors pénzszerzés érdekében. Most a hamis oltásokkal próbálkoznak az ál-weboldalakon.

Az Interpol azt is bejelentette, hogy már együtt dolgozik az Egyesült Államok belbiztonsággal is foglalkozó szervezetével, mert a koronavírus vakcinákkal kapcsolatos bűnözés nem állt meg Európa határainál.